Helyi közélet

2015.08.27. 18:06

Életem legrosszabb napja - A film, ami Debrecenből hódíthatja meg az országot

Debrecen - Napot ront a nimfomán szomszédasszony, a szektatag, a gengszter és három huligán is a debreceni filmben.

Debrecen - Napot ront a nimfomán szomszédasszony, a szektatag, a gengszter és három huligán is a debreceni filmben.

Fordulatokban nem lesz híján a részben megtörtént eseményeken alapuló, Debrecenben készülő nagyjátékfilm. A történet szerint András – Gelányi Imre – most tölti be ötvenedik életévét. A születésnapi buli azonban nem úgy sikerül, ahogy tervezte, ráadásul másnap a nála jó húsz évvel fiatalabb élettársa is faképnél hagyja. Ezután egymást követik a rosszabbnál rosszabb események, kínos, groteszk, drámai találkozások. Feltűnik egy régi osztálytárs, egy nimfomán szomszédasszony, egy szektatag, egy gengszter, három huligán, egy prostituált és a futtatója. Majd nagy költőnk, Juhász Gyula feje is előkerül a föld alól.

Minden, amiben addig András hitt, megkérdőjeleződik. Fokozatosan elveszti lába alól a talajt. De a nap végén hirtelen mégis rámosolyog a szerencse. András élete új, váratlan, kedvező fordulatot vesz, egy zavarba ejtő nő oldalán, akivel kezdetben ki nem állhatták egymást. A filmet jegyző Pólik József nem ismeretlen rendező. Az ezredfordulóig több kisfilmet és videoklipet is készített, például az Animal Cannibals, az Anima Sound System és a Tankcsapda zenekaroknak. Az azóta eltelt tizenöt évben főként tanított, egészen egy évvel ezelőttig.

Motiváló olvasmány

– Olvastam egy novellát, ami arra inspirált, hogy filmet forgassak belőle. 2014 októberében felhívtam egy régi ismerősömet, találkoztunk és beszélgetni kezdtünk az ötlet kapcsán. Kiderült, hogy sok tehetséges ember él ebben a városban, aki ki van éhezve egy ilyen lehetőségre. A következő diskurzusra már mások is eljöttek, valahogy így kezdődött. Egy hónap alatt kész lett a forgatókönyv, pontosabban annak alapjául szolgáló dráma – idézte fel Pólik József.

Harmincan tolták a „szekeret”

A film gyakorlati munkálatai januárban kezdődtek az egyetem színháztermében zajló próbákkal, majd a februártól júliusig tartó forgatás következett.

– A stáb főleg hétvégeken dolgozott, ami azzal az előnnyel járt, hogy hét közben át tudtam írni a jeleneteket, ha kellett, és fel tudtam készülni a következő alkalomra. Összesen harmincnégy napot forgattunk. Keményen, de nagy örömmel és kitartással tevékenykedtünk, a stábnak jó néhány nehéz pillanatot is sikerült átvészelnie. Nagyon büszke vagyok azokra, akikkel együtt alkottuk ezt a filmet. Kreatív, elkötelezett, áldozatokra is kész embereket ismertem meg. Ha így utólag összeszámolom, több mint harmincan toltuk a film szekerét. Szeretném kiemelni az operatőr, Molnár István, a hangmérnök, Vidovenyecz Zsolt és a rendezőasszisztens, Hutanu Emil nevét. Az ő lojalitásuk és kitartásuk nélkül nem tudtuk volna befejezni a tragikomédiát – mondta a rendező. A főszerepben Mészáros Ibolyát, a Csokonai Színház fiatal színésznőjét és Gelányi Imrét láthatjuk. Utóbbi – ahogy a barátai szólítják – Dugó, már a kezdetekkor csatlakozott a csapathoz.

– Eleinte más karaktert szántam neki, de hamar kiderült, hogy ő a legideálisabb a főszerepre. Nagy munkabírású, fegyelmezett, kreatív színész. Az el-elhúzódó forgatás nehezítette a dolgát, mert szinte mindennap volt valamilyen jelenete. Mészáros Ibolya később érkezett, ő egy másik színésznőt váltott, akivel nem voltam megelégedve. Ibolya hihetetlenül tehetséges, és nagyon fiatal. Nem lepődnék meg, ha a filmünk bemutatója után sok megkeresést kapna. Ezt egyébként Dugóval kapcsolatban is lehetségesnek tartom.

Mellettük még meg kell említenem a fantasztikus teljesítményt nyújtó Sőreghy Ágnes és Fóris Judit nevét. A stáb „Jutka nénije”, aki egy nagy múltú debreceni fodrászdinasztia tagjaként ment nyugdíjba, őstehetségnek bizonyult a kamera előtt, amiről majd a nézők is me­g­győződhetnek – osztotta meg velünk a direktor.

Fővárosi producer figyelt fel rá

Az alacsony költségvetésű mű egyik producere maga Pólik József. – Egy film elkészítése nem olcsó, még akkor sem, ha a stáb tagjai majdhogynem ingyen dolgoztak. Amikor elkészült az első előzetes, elküldtem néhány tapasztalt producernek. Az Inforg Stúdió vezetője, Muhi András szinte rögtön felhívott, és azt mondta, segít befejezni. A cívisvárosban kezdtük, de Budapesten, az Inforg Stúdióban zárul majd a folyamat. Kinőtte magát a projekt, ami azt mutatja, hogy egyelőre jó munkát végeztünk – vélekedik az alkotó.

Az utolsó simítások szeptemberben zajlanak. A díszbemutató Debrecenben lesz, de jó esély van arra, hogy a film szélesebb nyilvánossághoz eljusson. Ősszel készül még legalább egy trailer, amitől a rendező minél több megtekintést vár.

HBN–Budai Lilla

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában