Helyi közélet

2015.07.07. 07:28

Tizenkét emeletes épület lehet a Délibáb helyén

Debrecen - Nem toronyház, hanem – a jelenlegi terv szerint – egy 12 emeletszintű épületet húzhatnak fel a Délibáb Áruház jelenlegi helyére.

Debrecen - Nem toronyház, hanem – a jelenlegi terv szerint – egy 12 emeletszintű épületet húzhatnak fel a Délibáb Áruház jelenlegi helyére.

Az utóbbi tíz évben egy befektetői társaság birtokában van a Délibáb Áruház épülete, amelyet a tulajdonos bérbeadással hasznosít. A környéken élők hosszú ideje tudni vélik, hogy az ingatlan gazdája le szeretné bontani az épületet és helyére toronyházat húzna fel. A tervekről természetesen megkérdeztük az áruházat működtető társaságot, ám a képviselője tervezés jelenlegi szakaszában nem kívánt nyilatkozni. Mondván, szívesen válaszolnak a régi épület jövőjéről, valamint a tervezett újról, ha a tervek már véglegesek lesznek. Azok jelenleg ugyanis még változhatnak.

Alul kereskednek

Mivel az áruház esetleges elbontásához, az új építéséhez a városnak is bele kell egyezni, ezért kérdéseinkkel a polgármesteri hivatalhoz fordultunk. Információik alapján az épület bontása és helyére egy új kereskedelmi, vegyes funkciójú épület tervezése, engedélyeztetése már több éve folyamatosan napirenden van. Ez egyáltalán nem ellentétes az adott hely városszerkezetben betöltött lokális szerepével, így ez az elképzelés támogatható, mint ahogy az is, hogy történjen meg a területnek és környezetének magas építészeti színvonalon való megújulása – tájékoztatott a polgármesteri hivatal.

Mint írták, eddig többféle tervi gondolat látott napvilágot, azokat a városi tervtanács is több alkalommal tárgyalta, de az elképzelések megvalósítását különféle okokból nem engedélyezte. A legutolsó – közelmúltban bírált – terv azonban már összeegyeztethető a környezet jellemző funkcionális kialakításával. Ebben a tervben egy mélygarázzsal felszerelt, 12 emelet szintszámú épületet mutattak be, amelyben a két alsó szinten kereskedelmi szolgáltató zóna, a felette levő szinteken lakások lennének. A legnagyobb szintszám az épület egyik kiemelt pontján lehet, a végpontjaiban a szintek száma lecsökken 8, illetve 11 emeletre.

Nincs szomszédja

A polgármesteri hivatal a válaszában kitér arra, hogy a tervezett ház alacsonyabb a szomszédos tömbben több helyen is előforduló 14 emelet magasságú épületeknél. A terv bírálatakor fontos szempontként szerepelt a szintszám csökkentése, az esztétikus tömegalakítás, illetve a környező épületek védelme. Szomszédos lakóépület jogi értelemben nincs, mivel a terület a telepszerű beépítésekre jellemző, úgynevezett „úszótelkes” kialakítású.

Jelen állapot szerint vázlattervi fázisban áll az épület, és nem lép ki a Délibáb Áruház kialakult telkének területéről.

HBN–KZS


Megnézhetik a terveket

Az épület tervének szakmai kontrollját egyrészt a város építészeti- műszaki tervtanácsa, másrészt a polgármesteri hivatal Műszaki Osztálya gyakorolja. A tervnek eleget kell tennie a helyi és országos előírásoknak, ezen belül is kiemelt figyelemmel az úgynevezett benapozási vizsgálatnak. Amennyiben ezeknek a követelményeknek eleget tesz a tervezett épület, esztétikus kialakítású lesz, vonzó szolgáltatásokat nyújt, úgy az a szomszédos ingatlanok értékét is növelni fogja.Amennyiben a környezetben lakók meg szeretnék ismerni a tervet, úgy azt – a társasház közös képviselője által – ügyfélként bejelentkezve az építéshatósági eljárás során megtehetik, de természetesen további személyes egyeztetésnek sincs akadálya.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában