Helyi közélet

2015.06.23. 09:28

Legyen-e díszdoktor Mocsai Lajos?

Debrecen - A doktori habilitációs bizottsági nem után a rektori tanács egyhangúlag igent mondott a jelölésre.

Debrecen - A doktori habilitációs bizottsági nem után a rektori tanács egyhangúlag igent mondott a jelölésre.

Mocsai Lajosnak, a Testnevelési Egyetem rektorának debreceni egyetemi dísz­doktori címéről az egyetem szenátusa várhatóan a június 25-ei ülésén dönt – tájékoztatta a Naplót a Debreceni Egyetem (DE) sajtóirodája. A Napló értesülése szerint az motiválja Mocsai Lajos díszdoktori kinevezését, hogy a DE oktatási, kutatási és fejlesztési sport-stratégiai program teljesíthetősége miatt szükséges az együttműködés a Testnevelési Egyetemmel és Mocsai Lajos rektorral.

Mint azt a Napló megtudta, Mocsai Lajos díszdoktorrá avatásának procedúrája Borbély Attilának, a Sporttudományi és Menedzsment Tanszék vezetőjének előterjesztése alapján a május 29-ei szenátusi szavazással indult.

Akkor dr. Szilvássy Zoltán rektor kérdésére a szenátus jelenlévő tagjainak 60 százaléka mondott igent a folyamat indítására. Ám a következő lépésben a doktori habilitációs bizottság 2 igen, 5 tartózkodás és 4 nem szavazattal összességében nem támogatta Mocsai Lajosnak a díszdoktori cím adományozását. Azonban a rektori tanács június 18-ai ülésén a 17 jelen lévő tag mindegyike támogatta a javaslatot.

Ha díszdoktor, jobban segíthet

Érdeklődésünkre, hogy ki kaphat díszdoktori címet, a Debreceni Egyetem (DE) sajtóirodájától azt a választ kaptuk, hogy az arra érdemes bel- és külföldi személy, aki azt nemzetközi elismertségű tudományos munkássággal és az egyetem érdekében kifejtett tevékenységgel kiérdemelte.

Az egészségiparban, valamint a sport, mint komplex oktatási és kutatási területen az elmúlt években a DE-n jelentős fejlesztések történtek. Értesüléseink szerint ehhez elengedhetetlenül fontosak a széleskörű kapcsolatokat megerősítő együttműködések.

A Napló információi alapján Mocsai Lajost, a Testnevelési Egyetem rektorát a valós együttműködések alapján a DE stratégiai fejlesztési céljainak megvalósítása érdekében javasolta „Doctor Honoris Causa” cím kitüntetésre Borbély Attila egyetemi tanár, a Sporttudományi és Menedzsment Tanszék vezetője. Indoklásában – értesült a Napló – egyebek mellett szerepelt, hogy a jelölt testnevelő tanári, szakedzői, majd menedzserigazgató diplomát szerzett, mestertanár lett, továbbá számos rangos hazai és nemzetközi szakmai társaság tagja, a Testnevelési Sporttudományi Szakmai Kollégium elnöke, a Magyar Sportmenedzser Társaság alelnöke. Elismert szaktekintély, több életmű díj, többek között az Európai Kézilabda Szövetség edzői életmű díjának birtokosa, továbbá számos cikk, tanulmány szerzője.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában