Helyi közélet

2015.05.17. 18:35

Milliárdos agrárosok

Debrecen - Csányi Sándor és Bige László – fej-fej mellett haladva továbbra is ők a leggazdagabbak.

Debrecen - Csányi Sándor és Bige László – fej-fej mellett haladva továbbra is ők a leggazdagabbak.

A leggazdagabb magyarokról összeállított listán így agrárszempontból is ők számítanak a legnagyobb befektetőknek. A harmadik helyen változott a helyzet a mezőgazdaságban is érdekelt milliárdosok között, mivel az idén Simicska Lajos megelőzte Leisztinger Tamást.

Jó befektetés

Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató 165 milliárd forintos becsült vagyonnal nem csak a leggazdagabb magyarnak számít, hanem Bonafarm nevű csoportjával ő a magyar agrárgazdaság legnagyobb befektetője is – derül ki a napi.hu „100 leggazdagabb magyarról” összeállított 2015-ös listájából.

Csányit a rangsorban az elmúlt évhez hasonlóan – 160 milliárdos vagyonnal – Bige László követi, aki az agrárintegrációt építő, műtrágyagyártással foglalkozó pétfürdői Nitrogénművek Zrt., illetve a Bige Holding révén érdekelt az agráriumban. Agrárszempontból tavaly a harmadik helyet Leisztinger Tamás nagybefektető foglalta el, őt azonban az idén már megelőzi Simicska Lajos, aki most először szerepel a százas listán, egyből 73 milliárdos becsült vagyonnal.

Szintén új névként jelenik meg 26,3 milliárdos vagyonnal Nyerges Zsolt is, aki Simicskával együtt a Mezort csoport agrárvállalkozásai révén kötődik a mezőgazdasághoz. Nagyobb agrárérdekeltségeik közé a mosonmagyaróvári Lajta-Hanság Zrt., a Sárvári Mezőgazdasági Zrt., a Szombathelyi Tangazdaság Zrt. és a Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. tartozik.

Százból harminc

Továbbra is megállapítható, hogy a százas listából körülbelül harmincra tehető azoknak a milliárdosoknak a száma, akik valamilyen módon – ha másként nem, pincészetek-borászatok révén – kötődnek az agráriumhoz. Mintegy 8,3 milliárd forintos vagyonnal az idén új névként szerepel az illusztris társaságban például az állattenyésztésben érdekelt, magyar állampolgárságú Claessens Peter, illetve tavalyhoz képest új név a zöldségfeldolgozással foglalkozó, Mirsa csoportot tulajdonló Losó József is 7,3 milliárd forintos vagyonnal.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában