Helyi közélet

2015.05.06. 08:44

Ismét kezdődik a „havazás”

Debrecen - A város illetékese azt ígérte, hogy két hét múlva megkezdik a nyárfák kivágását.

Debrecen - A város illetékese azt ígérte, hogy két hét múlva megkezdik a nyárfák kivágását.Megint szórják fehér szösz szerű virágukat, termésüket a nyárfák a Tócóvölgyi Lakótelepen. A Sárvári Pál és a Vincellér utcáknál sok helyen már fehér a járda, a szél pedig messzire viszi a pihéket.

– Nem tudom a sörömet nyugodtan meginni, mert a szél már megint beleviszi ezt a fehér vacakot – panaszkodott az egyik ottani presszó teraszán ülő középkorú férfi. A vele szemben ülő beszélgetőtársa azt tette hozzá, hogy esős időben a pihe ráragad az autókra és nehéz róla lemosni.

Egy öt év körüli gyerekkel arra sétáló anyuka szerint felháborító, hogy miközben évek óta visszatér május körül ez a probléma, még mindig csak itt-ott vágtak ki egy-egy nyárfát a környéken. – A kisfiam allergiás a pázsitfűfélék pollenjeire, amelyek hozzáragadnak ezekhez a „vattapamacsokhoz”. Szegény ilyenkor egész nap tüsszög – mondta.

Ki kell vágni!

Kedd este lakossági fórumot tartott a témáról a körzet egyik önkormányzati képviselője dr. Ary Petronella és a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályát vezető Haász Ferenc. A Kazinzcy iskola mozitermében összegyűlt 40-50 környékbeli lakos arra panaszkodott, hogy a nyárfák termése miatt nem tudják kinyitni az ablakokat. A szösz bemegy a lakásokba, ráragad a kiteregetett ruhákra, az autókra. A fák gyökerei felemelik a járdákat, tönkreteszik a földben lévő vezetékeket.

A hatalmasra nőtt ágak sok helyen már az épületekben is kárt tesznek. Tavaly nyáron valószínűleg unatkozó gyerekek meggyújtották az 5-10 centiméter vastag, addigra megszáradt pihe takarót, melyet a tűzoltók csak nehezen tudtak eloltani – jegyezte meg egy idősebb nő. A szöszök más növényeket annyira beterítenek, hogy azok kipusztulnak – tette hozzá egy másik felszólaló.

A fórum résztvevői abban egyetértettek, hogy ki kell vágni a szöszölő nyárfákat, de arról vita alakult ki, hogy mindet egyszerre, vagy fokozatosan, több év alatt kell tőlük megszabadulni.

Öt év alatt

A polgármesteri hivatal illetékese azt az álláspontot képviselte, hogy a környéken található csaknem 300 darab, a lakótelep építésekor, 27-28 éve ültetett nyárfát öt év alatt kell kivágni. A terv szerint évente 50-70 nyárfától szabadulnának meg. Az elsőket nagyjából két hét múlva döntenék ki, majd a tuskókat, gyökereket is kiszednék.

– A nyárfák egyidejű kivágása esetén nyáron az lenne a probléma, hogy oda az árnyék – érvelt a város illetékese. Elmondta: a szöszölők helyett olyan kis fákat, például díszkörtét, vagy császárfákat ültetnének, amelyek nem idéznek elő ilyen problémákat és nem fokozzák az allergiások problémáit.

HBN-Orosz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában