Helyi közélet

2015.05.16. 13:49

Egyelőre marad a fák szöszölése

Debrecen - A környezetvédők fellebbezése miatt csak július közepétől vágják a nyárfákat a Tócóvölgyben.

Debrecen - A környezetvédők fellebbezése miatt csak július közepétől vágják a nyárfákat a Tócóvölgyben.

Hiába ígérte meg az április végén tartott lakossági fórumon a polgármesteri hivatal illetékese, hogy május közepén megkezdik a Tócóvölgyi Lakótelepet a tavasz végén, és a nyár elején fehér szösszel beborító nyárfák kivágását. A jelek szerint jelentősen csúszik a munkakezdés. Mint arról korábban beszámoltunk, a környéken található csaknem 300 darab, 27–28 éves növénytől öt év alatt szabadulnának meg. A szöszölők helyett olyan kis fákat, – például mezei juhart, díszkörtét, magas kőrist, császárfát – ültetnének, amelyek nem idéznek elő a nyárfákhoz hasonló problémákat.

Fészkelő madarak

A polgármesteri hivatal most arról tájékoztatott, hogy a lakossági fórum után a Terepszemle Stúdió nevű zöld szervezet írásban jelezte az önkormányzatnak, hogy részt kívánnak venni az engedélyezési folyamatban. Néhány napja helyszíni bejárást tartottak az érintett felek: a helyhatóság, a megyei kormányhivatal, a Hortobágyi Nemzeti Park illetékesei, valamint dr. Aradi Csaba ökológus, dr. Ary Petronella önkormányzati képviselő, illetve a Terepszemle Stúdió részéről Konyhás István titkár. A séta során Konyhás István elmondta: a nyárfák gyérítése ellen nincs kifogása a szervezetnek, azonban a munka megkezdése előtt kérte, vegyék figyelembe, hogy a megjelölt fákon fészkelő madarak élnek. Ezután olyan bejelentést tettek a környezetvédők, miszerint a gyérítés csak a július 15–e után, vagyis a költési időn kívül történjen meg – olvasható a polgármesteri hivatal közleményében.

Késik a megvalósítás

Az önkormányzat illetékesei hangsúlyozták, hogy ők a lakossági kérésének is eleget téve fontosnak tartották volna a nyárfák cseréjének mielőbbi megkezdését, a balesetveszélyes és kiszáradt növények kivágását, azonban a természetvédelmi törvény betartása miatt a munkát csak július 15–e után lehet elvégezni.

Kiemelték, hogy az új fák tócóvölgyi telepítésére vonatkozó terv nem változott.

HBN–OCs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában