Helyi közélet

2015.04.24. 14:16

Millenniumi díjat kapott az ATK

Debrecen - A szellemi tulajdon védelmében játszott kiemelkedően fontos szerepéért vett át rangos elismerést csütörtökön a Debreceni Egyetem intézménye.

Debrecen - A szellemi tulajdon védelmében játszott kiemelkedően fontos szerepéért vett át rangos elismerést csütörtökön a Debreceni Egyetem intézménye.

Az ENSZ 2000-ben nyilvánította április 26-át a szellemi tulajdon világnapjává. Ehhez kapcsolódva az emberi tudás, képzelőerő és kreativitás előtt tiszteleg a Millenniumi Díj is, amit a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke alapított a magyar millennium évében.

A díjátadó ünnepséget idén a magyar szabadalmi rendszer létrejötte, az 1895. évi XXXVII. törvénycikk megalkotásának 120. évfordulója alkalmából az Országház Felsőházi Termében rendezték meg április 23-án. Ebben az évben a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központja kapta az elismerést három másik díjazott mellett. A kitüntetést Vad Attila főigazgató-helyettes vette át.

Az Agrártudományi Központ kutatási tevékenysége az agrárgazdaság teljes vertikumát felöleli. Pályázati úton évente megközelítően 600-700 millió forint támogatást nyer el, ezek döntő része többéves, konzorciumban, vállalatokkal együtt végzett kutatómunkákat finanszíroz. Jelenleg 43 pályázati forrásból és 50 kutatási szerződés által támogatott tudományos projekt megvalósításán dolgoznak a központban: az állattenyésztés, a növénytermesztés, a kertészet, a környezetgazdálkodás, a természetvédelem, a vadgazdálkodás, az élelmiszertudomány, a minőségbiztosítás, a gazdaságtudományok és a természettudományok terén folynak kutatások.

Projektjeik 65 százaléka uniós forrásból valósul meg. Ezek közül kiemelkedőek az Európai Bizottság 7. Keretprogramján belül támogatott, nemzetközi konzorcium keretében megvalósuló projektek. Ezek a kutatások több tudományos területet is magukba foglalnak: a precíziós mezőgazdaság és földhasználat, az egészséges élelmiszer és életmód, az integrált növényvédelmi rendszer, az élelmiszer szektor kis- és középvállalkozói innovációs képességének javítása, valamint az távérzékelési adatok alapján történő élőhely-monitoring.

Az Agrártudományi Központ több száz hazai és nemzetközi partnerrel működik együtt: felsőoktatási intézményekkel, kutatóintézetekkel, nagyvállalatokkal, valamint közép- és kisvállalkozásokkal. Az intézmény 19 magyar szabadalom jogosultja.


A találmányok, innovációk és kiemelkedő kulturális teljesítményeknek az ország gazdasági sikerességében betöltött szerepét hangsúlyozták a résztvevők a szellemi tulajdon világnapja és a magyar szabadalmi rendszer létrejöttének 120. évfordulója alkalmából a Parlamentben tartott rendezvényen csütörtökön. Az eseményen átadták a szellemi tulajdon védelmében fontos szerepet játszó intézményeknek a Milleniumi Díjakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában