Helyi közélet

2015.04.19. 15:11

Kőkereszttel emlékeznek, és erősítik közösségüket

Debrecen - Egyenesen az anyaországból hozatták az örmény népirtás 100. évfordulójára állított emlékművet.

Debrecen - Egyenesen az anyaországból hozatták az örmény népirtás 100. évfordulójára állított emlékművet.

A 20. század nem éppen a dicsőséges napokról írta be magát an történelembe, elég csak a két világháborúra gondolni, melyek kiváltó okára még lehet is magyarázatot találni, de arra a borzalomra, ami 100 éve kezdődött az örményekkel, arra már nem. Amikor hét esztendő alatt Anatólia és Kilikia 2,5 milliós lakosságának több mint a felét elpusztították pusztán származásuk és keresztény vallásuk miatt. Mondta Komolay Szabolcs alpolgármester az örmény genocídium emlékére állított Kőkereszt vasárnapi avató ünnepségén. A világ sem akkor, sem most nem vett róla igazán tudomást, pedig ismerhetjük Van városának vagy a Musza Dag védőinek hősies ellenállásáról szóló történetet.

A Szent István templom kertjében

Debrecen mindig is fontosnak tartotta a tiltakozást mindenféle megkülönböztetés ellen, ezért is fogadta a város örömmel az örmény nemzetiségi önkormányzat kérelmét az emlékmű felállításáról.

Az Országos Örmény Önkormányzat elnökhelyettese Avaneszián Alex elmondta, a népirtás 100 évfordulója alkalmából minden olyan magyarországi településre, ahol fogadókészek rá és működik örmény közösség, egy kőkeresztet állítanak fel. Ezt az anyaországban készítik el örmény tufakőből és szállítás költségét is az országos önkormányzat fedezte. S, hogy miért éppen a Faraktár utcai Szent István templom kertjében állították fel a kőkeresztet? Erre a kérdésre a Debreceni Örmény Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, dr. Peltekian Aram Abrahamné államalapítónk befogadó politikáját említette, valamint a megyénkben élő több száz örmény felmenőkkel rendelkező lakos vallásosságát. Hozzátette, az emlékmű az összetartozásuk tudtát is erősíti.

Áldás örményül is

A vasárnap délelőtti avató ünnepség Szentmisével kezdődött, majd dr. Krakomperger Zoltán plébános áldotta meg az emlékművet, amit örmény nyelven is megismételt egy társa, az eseményen közreműködött Juhász Árpád előadóművész, valamint Rosana Grebenscsikova és a Komitasz kvartett. HBN-ÉP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában