Helyi közélet

2015.04.01. 18:12

Az optika napja az egyetemen

Debrecen - Csonkakúpban görbítették a fényt és lézerrel pukkasztottak lufit kedden a Debreceni Egyetem Kísérleti Fizikai Tanszékének nyílt előadásán.

Debrecen - Csonkakúpban görbítették a fényt és lézerrel pukkasztottak lufit kedden a Debreceni Egyetem Kísérleti Fizikai Tanszékének nyílt előadásán.

A fény évének választotta 2015-öt az ENSZ. A nemzetközi kezdeményezéshez az Európai Fizikai Társulaton keresztül, illetve számos rendezvénnyel csatlakozott Magyarország is. A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karának Fizikai Intézetében a programsorozat nyitóállomásaként Az optika napja – a kísérletezés délutánja címmel tartottak nyílt előadást március 31-én, kedden.

A rádióhullámoktól a gammasugarakig a fény valamennyi formáját ismertette előadásában Trócsányi Zoltán intézetigazgató, a Kísérleti Fizikai Tanszék vezetője, aki bevezetőjében kiemelte: ma már elképzelhetetlen életünk a különböző mesterséges fények nélkül, ugyanakkor nagyon tanulságos lenne látni a százötven évvel ezelőtt állapotokat, hiszen napjainkban világszerte óriási mértéket ölt a fényszennyezés.



Raics Péter, a Kísérleti Fizikai Tanszék egyetemi docense a történeti háttértől és az elméleti alapoktól indulva mutatta be a modern optika meghatározó területeit. Az előadáson résztvevő középiskolások és egyetemisták többek között a fény keletkezéséről és észleléséről, a száloptika, a röntgensugár és a lézer működéséről hallhattak érdekes részletek, valamint a folyamatok matematikai hátterével is megismerkedhettek. Az előadások mellett a látványos kísérletekkel illusztrálták a fizikusok a különböző jelenségeket, így például csonkakúppal görbítették a fényt és lézerrel pukkasztottak lufikat.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában