Helyi közélet

2015.03.11. 16:52

Papírzsebkendő jó pénzért

Debrecen - A Quaestor ügyfelei nem bíznak abban, hogy valaha is viszontlátják pénzüket.

Debrecen - A Quaestor ügyfelei nem bíznak abban, hogy valaha is viszontlátják pénzüket.- Olyan papírokat adtak el, ami nem is létezik, azt mondta reggel Bokros a tévében. A védelmi alap nem fog fizetni. Hallotta maga is? – kérdezte szerda délelőtt egy középkorú, bajuszos férfi a mellette álló asszonytól a Quaestor Csapó utcai irodája előtt. Az ajtónál felháborodott tömeg, egyesével mennek a fiókba, amit biztonsági őr felügyel. A közelben rendőrök figyelik az eseményeket, nehogy rendbontás legyen. Az nincs, helyette elkeseredett, felháborodott vagy éppen reményvesztett ügyfelek állnak körül és zúdítják rám panaszukat.

– Gyakorlatilag papírzsebkendőt árultak jó pénzért, az utóbbi hetekben három brókercég ment csődbe. Aki egy fát elvisz az erdőből azt börtönbe zárják, aki milliókat lop, azt meg nem büntetik? – fakadt ki, a véleményének érkezésemkor is hangot adó férfi.

Milliók vesztek el

– A kötvényesek nem kapják vissza a pénzüket, a betétesek viszont igen – vélekedett egy másik férfi, ami hallatára egy idősödő nő rögtön telefont ragadt, hogy megkérdezze az otthoniakat, mi van a szerződésre írva. Miközben a mobilon tárcsázott, megjegyezte, az összes pénze a Quaestornál van, nem tudja miből éljenek most meg. – Tegnap is itt álltam két óra hosszát, ma reggel is, de nem jutok be. Nemrégiben vettem fel egy nagyobb összeget édesanyám temetésére, akkor gondolkodtam, hogy ki kellene venni a pénzem, de a kamatok miatt bent tartottam. Kár volt – panaszkodott a hívás befejezése után.

– Az én egyik ismerősöm meg múlt héten fektetett be tízmillió forintot, senki sem mondta neki, hogy közeleg a csőd – szólt közbe egy fiatalabb szőke nő. Hozzátette, őmagának is volt megtakarítása, több alkalommal megkérdezte az ügyintézőt, biztos, hogy kárpótolják-e, ha valami történik a bankkal, amire az alkalmazott annyit felelt: biztosan, de ne kérdezze már meg minden alkalommal. – Úgy tűnik, hiába kérdeztem, mégis ez lett a vége. Soha többet nem látjuk a pénzünket – mondta indulatosan, majd maga mögött hagyta a pénzintézetet.

Még mindig hirdetik

Egy nyolcvanas éveiben járható bácsi Quaestor feliratú mappát szorongatva a ujjai között próbált választ találni arra a kérdésre, hova lett a pénze. – Nagyon sok mai nyugdíjas a fél életét spórolással töltötte, hogy legyen miből élnie idős korára, erre egyik pillanatról a másikra elveszik a megtakarításukat – háborgott mellette egy fiatal.

Egy idős asszonynak ezután könny szökött a szemébe, miközben azt ecsetelte, nyolc éve van megtakarítása a cégnél, de unokájának is ennél az intézetnél gyűjtögetett. Elcsukló hangon hozzáfűzte, nem hiszi, hogy valaha is kárpótolják.

Egy fiatalember szerint gyanúsnak kellett volna lennie a magas kamatnak. Mint mondta, nem szabadott volna megbízni egy olyan cégben, amely kétszer, háromszor magasabb kamatot ígér, mint más bankok. Erre közbevágott az idős ember is: legalább a táblát vették volna ki az ablakból, közben kezét az üveg felé irányítja, mely mögött nagy, piros betűkkel olvasható: EHM 6,55 százalék megtakarításaira.

HBN - SzM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában