Helyi közélet

2015.03.05. 09:06

Csak a segély nem vonz

Hajdú-Bihar - A polgármesterek szerint gyanús alakok néhány ezer forintért nem váltanak lakóhelyet.

Hajdú-Bihar - A polgármesterek szerint gyanús alakok néhány ezer forintért nem váltanak lakóhelyet.

„Ugyan, ki az a bolond, aki azért költözne a mi kis falunkba, mert itt sikerült megőrizni a szociális támogatások rendszerét; ami rászorulónként valójában néhány ezer forintot jelent” – kérdezett vissza az egyik hajdú-bihari polgármester, amikor arról kérdeztük, nem tart-e valamiféle „újkori népvándorlástól” a szociális támogatásaik fenntartása okán.

Március elsejétől él az új szociális segélyezési rendszer, melynek lényege egyetlen bővített mondatban összefoglalható: az új szisztéma szerint a rászorulók a járásoktól jövedelem-kompenzáló, míg az önkormányzatoktól kiadás-kompenzáló támogatásokat igényelhetnek. A szociális törvény egyébiránt igencsak szűk mozgásteret hagyott a helyhatóságoknak. Kiköti például, hogy a települések által havonta nyújtott támogatás mértéke nem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb össszegét; ez az idei évben is 28 ezer 500 forint. A legtöbb helyen egyébként a lakásfenntartási mellett a temetési és a születési támogatás az, amit a jövőben is igyekeznek saját erőből előteremteni.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában