Helyi közélet

2015.03.26. 17:03

Amikor a segítőkre támadnak

Debrecen - Kedden hét és fél év börtönbüntetésre ítélt a Hajdúböszörményi Járásbíróság egy férfit, aki tavaly kórházba szállítása közben mentőápolóra támadt. Ennek kapcsán érdeklődtünk a mentőket érő incidensekről.

Debrecen - Kedden hét és fél év börtönbüntetésre ítélt a Hajdúböszörményi Járásbíróság egy férfit, aki tavaly kórházba szállítása közben mentőápolóra támadt. Ennek kapcsán érdeklődtünk a mentőket érő incidensekről.

Régiónkban viszonylag gyakori a mentőket érő agresszív fellépés, mely olykor fizikai támadásig fajulhat – tudtuk meg dr. Pápai Györgytől, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) regionális orvos-igazgatójától. Úgy véli, a tettlegesség havi rendszerességgel fordul elő, a verbális bántalmazás – a mentőkocsik személyzetének szidása, fenyegetése – azonban szinte mindennapos.

Fizikai támadás esetén mindig feljelentést tesz a mentőszolgálat már csak azért is, mert dolgozói közfeladatot ellátó személynek minősülnek az újabb jogszabályok szerint.

– Kollégáimnak joguk van elhagyni a helyszínt, ha úgy látják, hogy veszélynek vannak kitéve. Ilyenkor a rendőrökkel szoktak visszamenni, hogy elvégezzék a feladatukat – mondta az igazgató, hozzátéve, hogy lehetőség szerint megpróbálják felkészíteni a mentőket a problémás helyzetek kezelésére. – Tartott már nálunk előadást Vígh József kriminálpszichológus és egy túsztárgyaló is, de leginkább a mentők rutinja segít, akik az évek alatt megtanulják, hogyan „szereljék le” az agresszív betegeket vagy hozzátartozóikat.

A tapasztalatok szerint sokszor a családtagok veszteség miatti fájdalma, vagy tehetetlenség miatti dühe vezet oda, hogy megtámadják azokat, akik egyébként segíteni mennek; leggyakrabban azonban az alkohol vagy drog miatti befolyásoltság vezet agresszióhoz. Pápai György a legemlékezetesebbként egy néhány évvel ezelőtti esetet említett, amikor egy beteg fegyvert – mint később kiderült, riasztópisztolyt – fogott a mentő személyzetére; akik azonban, szerencsére, sérülés nélkül el tudták venni tőle.

Mint mondta, ha feljelentést tesznek, a rendőrség korrekten kivizsgálja, mi történt, és mivel az OMSZ hivatalból megkapja az ügymenetről szóló értesítéseket, beleértve a bírósági ítéleteket is, tudják, egy-egy eset milyen szankcióval végződik. Az orvosigazgató úgy véli, van visszatartó ereje a büntetéseknek.

– Ez igaz a napi rendszerességgel előforduló vaklármákra is, melyek elkövetői közül egyre többet fog el a rendőrség – jegyezte meg.

HBN-SzT


Debrecen, Hajdúböszörmény - Bűnösnek mondta ki felfegyverkezve elkövetett, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében a Hajdúböszörményi Járásbíróság azt a férfit, aki tavaly áprilisban csavarhúzóval támadt egy mentőápolóra, miközben Hajdúdorogról Debrecenbe szállították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában