Helyi közélet

2015.01.12. 14:14

Őszre kész a szennyvíztelep

Földes - A meglévő tisztítótelep már nem bírta kapacitással, újat építenek.

Földes - A meglévő tisztítótelep már nem bírta kapacitással, újat építenek.

A munkaterület előkészítésén, a tereprendezésen már túl vannak, sőt a munkagödrök és a műtárgyak alatti sóderágy is kész. Készül a szerelőbeton, majd hamarosan az oda való vasalatok is a helyükre kerülnek – tájékoztatott a földesi szennyvízberuházás állásáról a műszaki vezető.

Nem bírta

A település 2011-ben adta be pályázatát a szennyvíztelep korszerűsítésére, mert ugyan nem előzmény nélküli Földesen e beruházás, de az 1994-ben épült tisztítótelep kapacitása nem felelt meg a környezetvédelmi előírásoknak. Az elavult, régi technika számlájára írható, hogy esőben, hóban csapadékvíz jutott a rendszerbe, ami megnövelte a beérkező szennyvíz mennyiségét, ezáltal olykor csak átengedni tudta a rendszer a vizet, hatékonyan megtisztítani nem. Ezért pedig a környezetvédelmi hatóság bírságot szabhat ki.

- A korábbi 300 köbméter per nap vízmennyiséget az új teleppel 500 köbméterre növeljük, ami azt jelenti, hogy nő a kapacitás, több szennyvizet lesz képes megtisztítani – mondta Szőllősi Levente településüzemeltetési előadó a Napló kérdésére. A település csatornázottsága jelenleg már megközelíti a 99 százalékot, s mivel a telep épül újjá, a korábbi rákötéseket nem érinti a fejlesztés, zökkenőmentes lesz az átállás, a lakosság nem veszi észre – tudtuk meg. Legkésőbb ősszel kezdődhet a próbaüzem – mondta Szőllősi Levente.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában