Helyi közélet

2014.12.31. 11:49

Vérré válik – mondják, mint barátban a lencse

Hajdú-Bihar - Kevesen tudják, de a lencse igen régóta az emberiség egyik legfontosabb tápláléka.

Hajdú-Bihar - Kevesen tudják, de a lencse igen régóta az emberiség egyik legfontosabb tápláléka.

Az apró, kavicsra emlékeztető hüvelyes már több mint 10 ezer éve szolgálja a javunkat, lát el értékes és nélkülözhetetlen tápanyagokkal.

A régészeti ásatásoknak köszönhetően tudjuk, hogy a dél-ázsiai eredetű lencsét az emberek már a időszámításunk előtt 8000 környékén fogyasztották a mai Palesztina, Szíria, Görögország, valamint Törökország területén is. A lencse fontosságáról még a Biblia is megemlékezik, hiszen Ézsau egy tálnyi lencséért eladja elsőszülöttségi jogát öccsének, Jákobnak.

A példa természetesen képletes, de látszik belőle, hogy milyen fontos élelmiszernek számított akkortájt a lencse. A zsidó vallásban kör alakjának köszönhetően a születés és a halál ciklusának is jelképe ez a hüvelyes.

Az egyiptomi sírokban is találtak lencsét, sőt az egyiptomiakon kívül a görögök és a rómaiak is ismerték, nevelték és ették ezt a hüvelyest. A lencse ugyan gyakran és sokak által fogyasztott eledel volt, de már az ókori Görögországban sem kerülhetett a tehetősebbek és vendégeik tányérjába.

A lencse nem csak mint étel játszott fontos szerepet az ókorban, hanem gyógynövényi státuszra is szert tett: Hippokratész a májbetegeknek javasolta a lencse fogyasztását. A B11 vitamin, más néven kolin segít a májnak megszabadulni a felesleges zsírtól, és a méreganyagok kiszűrését is elősegíti.

A magyar legendárium is őriz egy szép és – ki tudja, talán igaz – történetet a lencséről. A legenda szerint két szerzetes csúnyán megjárta, amiért nem örült annak, hogy a szegények eledele került a tányérjukba. Miután sérelmezték, hogy lencsét kell enniük, Mátyás király bezáratta őket, és három napon át semmit sem kaptak enni. Amikor harmadik nap egy-egy tányérnyi lencsét kínáltak nekik, nem finnyáskodtak, megették, majd egymást közt megjegyezték: „Vere valet.” (Valóban jó.) A kinti, latinul nem tudó őrök ezt úgy értették: Vérré vált. Innen ered a mondás: „Vérré vált, mint barátban a lencse”.

A lencse kellemes, diós, földes íze mellett igen egészséges élelmiszer. Magas a fehérjetartalma és sok benne az ásványi anyag is. 100 grammnyi lencsében majdnem másfélszer annyi fehérje van, mint ugyanennyi a marhahúsban. Ezen kívül a lencsében sok a kalcium, a foszfor, a magnézium, található benne vas, kálium, igen magas a kalória és a rosttartalma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában