Helyi közélet

2014.12.09. 12:18

Mind többen vágynak horgászni

Hajdú-Bihar - Az új belépők részére törvényileg előírt alapismereti vizsgát is 700-an, 32 százalékkal többen tették le, mint egy évvel korábban.

Hajdú-Bihar - Az új belépők részére törvényileg előírt alapismereti vizsgát is 700-an, 32 százalékkal többen tették le, mint egy évvel korábban.Az elmúlt 4-5 évben országosan tapasztalt, mintegy 30 ezer fős számbeli visszaesés után úgy tűnik, ismét növekedésnek indult a horgászok száma, legalábbis Hajdú-Bihar megyében, mivel idén összesen 12 ezer 300-an váltották ki az engedélyt, 840-nel többen, mint a 2013-ban – tájékoztatott dr. Veres Ferenc, a Hajdú-Bihar megyei Horgász Szervezetek Szövetségének ügyvezető elnöke.

– A természet azonban sajnos most sem volt kegyes a horgászokhoz, a Debrecen-Erdőspusztán lévő fancsikai-, mézeshegyi-, vekeri-tavakat a tavalyi ősz és tél szárazsága miatt nem sikerült feltölteni, azok vízszintje folyamatosan apadt, így minden jel arra mutat, hogy ezek a közkedvelt tavak 2015-ben kikerülnek a horgászati lehetőségekből, amit nagyon sajnálunk. Vízinövény-irtási céllal beszereztük az amurtelepítési hatósági engedélyt, mészhidráttal kezeltük a vizeket, hogy az algákat gyérítsük, a vízhiányt azonban sajnos nem tudtuk pótolni. A tavak mostani állapotát alapul véve a jövő évre Fancsikára területi engedélyt így nem is tudunk kiadni – közölte az ügyvezető.

Rendszeres halasítás

Ahol a vízutánpótlás lehetősége adott volt, ott rendszeresen (Látólépen és a Keleti-főcsatornán 10-10 alkalommal is) halasította a vizeket a szövetség tagegyesületeivel. Az előzetes felmérés szerint 75-80 millió forintból mintegy 1000 mázsa pontyot, amurt és keszegféle halakat, valamint több tízezer ragadozó ivadékot telepítettek a vizekbe. A halászati őrök számát is növelték, technikai felszereltségüket is javították, hogy a rendőrséggel együttműködve az eredményesebb halvédelmet szolgálják.

– A Földművelésügyi Minisztérium főosztályvezetőjével a közelmúltban konzultáltunk, ez alapján várjuk a 2013-ban elfogadott halászati törvény végrehajtási rendeleteinek mielőbbi megjelenését, ami alapvetően olyan lényegi ügyekben is érintheti a horgászszervezeteket, mint a halőrzés támogatása vagy az állami tulajdonban lévő vizek újabb haszonbérbe vétele. Bízunk abban, hogy a vezetésemmel működő Országos Jelölő Bizottság által ajánlott és megválasztott új MOHOSZ tisztségviselők hozzáértésük, elkötelezettségük révén e téren is sikeresen tudják majd képviselni a több százezer fős horgásztábort, sok víz kerül majd a 2016-2017-es években a horgászok hasznosításába – számolt be munkájukról dr. Veres Ferenc.

HBN


Cikkünkhöz a Facebookon szólhat hozzá:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>

" data-width="450">


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában