Helyi közélet

2014.12.18. 11:46

Megszavazták az új főépítészt, kompenzálják a Cívisbusz veszteségeit

Debrecen - Balázs Ákos: kivezetné a Fidesz-frakció a sírhelybővítési díjat.

Debrecen - Balázs Ákos: kivezetné a Fidesz-frakció a sírhelybővítési díjat.Nem megbízással, hanem köztisztviselőként dolgozik a januárban hivatalba lépő China Tibor Zsolt, a megyeszékhely új főépítésze, aki Kováts Ákostól veszi át a munkát – derült ki az idei év utolsó debreceni közgyűlésén. A pozícióból hét év után távozó, de a Cívis Ház Zrt. vezérigazgatói posztját megtartó Kováts maga kérte szerződésének megszüntetését, az erről szóló határozati javaslatot egyöntetűen szavazták meg a képviselők.

Nem úgy a tömegközlekedést szervező és bonyolító Cívisbusz konzorcium 2,1 milliárdos kompenzációjáról szóló előterjesztést. Pedig dr. Papp László – mintha csak elébe akart volna menni a vitának – leszögezte, Varga Mihály (Fidesz) nemzetgazdasági miniszterrel megállapodtak a Megyei Jogú Városok Szövetségének tagjai, hogy januárban feláll egy munkacsoport, amely a vidéki városok tömegközlekedésén finanszírozási problémáira igyekszik megoldást kidolgozni. Ez azonban nem nyugtatta meg az ellenzéki képviselőket. Madarasi István (MSZP) kiemelte, hogy a 2,1 milliárdos veszteség csak a 2013-as adat, s az ideiek sem lesznek jobbak. Hiányolta az előterjesztésből a kompenzáció fedezetének megjelölését. Hozzátette, tudomásul veszi, hogy újfent ki kell segíteni a közlekedésszervezőt, ha a kormány segítségével sikerül jövőre megoldást találni a veszteségek finanszírozásra.

Varga Zoltán (Demokratikus Koalíció) arra emlékeztetett, hogy a 2008-ban írt közszolgálati szerződésben leírtak szerint nem kell kompenzálni a szolgáltató veszteségét. Hozzátette, hogy a vezetőknek, akiknek a város érdekeit kellene képviselniük, folyamatosan hátrálnak ki a szerződésből, s inkább a „szolgáltatót képviselik”, sőt – tette hozzá –, „az egésznek hűtlen kezelés szaga van”.

A polgármester úgy reagált, hogy 2008-ban jobb ajánlattal állt elő a Cívisbusz, mint a Volán, mivel utóbbi veszteségfinanszírozást és garantált nyereséget is kért. A veszteségkompenzáció kapcsán azt mondta, a Volán Nyíregyházán és Győrben is igényt tart rá. A határozati javaslatot végül 27 igen, két nem és öt tartózkodás mellett fogadták el.

Leszavazták a módosítót

Nem volt kisebb a vita a sírkerti költségek változása kapcsán sem. A temető fenntartását végző AKSD átlagosan 2,5 százalékos javaslatot tett az üzemeltetési díjak emelésére. Csökken viszont, átlagosan 50 százalékkal a sírhelybővítésért felszámolható megváltási díj összege. Varga Zoltán arról beszélt, hogy ebben a rendeletmódosításban visszaköszön „az az aljas Fidesz-módi”, ami az aranyórákban, a luxuslakásokban és az új-zélandi utakban jelenik meg. A politikus módosítójában a szociális temetésre vonatkozó rész elhagyását javasolta – miután a kormány 2016-ra halasztotta a bevezetését –, az indítványt azonban nem támogatták a városatyák. Balázs Ákos, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, az emelés inflációkövető, a sírhelybővítési díj csökkentése pedig az első lépés, mert szeretnék azt teljesen kivezetni.

HBN-SZZSL


Jót derültek

A hivatalából december 31-én távozó Kováts Ákoshoz kapcsolódik a testületi ülés talán legmulatságosabb pillanata. A december 31-én távozó főépítész éppen arról beszélt, hogy megtisztelőnek érezte, hogy hét évig lehetett posztján. Ott tartott, hogy sok csatát vívott meg a képviselőkkel, s Kósa Lajos korábbi városvezetőt is többször kellett győzködnie, akkortájt a regnáló polgármester megütötte a rendre intésre használt csengőt. Egy pillanatra csend támadt a közgyűlésben, mire dr. Papp László mosolyogva kért elnézést, s közölte, hogy véletlenül ért az eszközhöz, ezzel derültséget kiváltva a fideszes és az ellenzéki képviselők padsorában is.

 


Debrecen - China Tibor Zsolt személyében megnevezte a távozó főépítész utódját a polgármester.


Debrecen - Három új iroda kezdi meg működését a polgármesteri hivatalban a közgyűlés döntése nyomán.


Debrecen - Az önkormányzat mint a a DVSC Futballszervező Zrt. egyik tulajdonosa hosszútávon számol azzal, hogy Szima Gábor és az érdekeltségeibe tartozó vállalkozások hosszútávon is szerepet vállalnak a futballban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában