Helyi közélet

2014.12.24. 10:18

Díszek szódabikarbónából

Debrecen - A kristálytiszta fehér dekorációk egyszerűen elkészíthetőek.

Debrecen - A kristálytiszta fehér dekorációk egyszerűen elkészíthetőek.

Ha nem akarunk sokat költeni karácsonyfadíszre, minimális összegből a gyerekekkel közösen saját kezűleg is készíthetünk csodálatos hófehér, csillogó díszeket szódabikarbónából. Vegyünk két egység szódabikarbónát, 1 egység kukoricakeményítőt és 1+1/4 egység vizet. Az egység bármi lehet, a fontos az arányok betartása.

Az adagok kiméréséhez egyébként legegyszerűbb, ha két decilitert jelölünk egy egységnek, mert így a víz könnyen kimérhető (2,5 dl).

Az arányokra figyeljünk

Keverjük össze a hozzávalókat, majd közepes lángon kezdjük el melegíteni. A csomósodás elkerülése érdekében folyamatosan keverjük. Amikor már úgy néz ki mint egy krumplipüré, kanalazzuk ki egy tálba, fedjük le papírtörlővel, vagy egy ruhakendővel (erre azért van szükség, hogy ne száradjon ki), s hagyjuk kihűlni.

Pár óra elteltével a lehűlt tésztát nyújtsuk ki, s csakúgy mint például a mézeskalácsot, szaggassuk ki a karácsonyi formákat, s hagyjuk a levegőn megszáradni. (Ha nem használjuk fel az egész masszát, a maradékot zacskóba zárva rakjuk el a hűtőbe, de néhány napon belül mindenképp használjuk fel, mert hamar tönkremegy.) A sütőben is kiszáríthatjuk a díszeket, ám ebben az esetben a csodaszép hófehér csillogó tészta bebarnul.

Plusz díszítés

Ha mégsem elégszünk meg a fehér dísszel, a kiszaggatás előtt mintákat is nyomhatunk bele, akár egy fenyőággal vagy csipkével. Ha pedig színes díszeket szeretnénk, száradás után ételfestékkel ( a gyerekekkel közösen) színezzük be a kész formákat, melyeket nem csak a karácsonyfa ékeként, de ajtódíszként, vagy csomagolódíszekként is használhatunk.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában