Helyi közélet

2014.11.13. 08:39

Szent Mártonra emlékeztek a katonák

Debrecen - Ismét eltelt egy év, így az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonái, védőszentjükre Szent Mártonra emlékeztek november első hetében.

Debrecen - Ismét eltelt egy év, így az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj katonái, védőszentjükre Szent Mártonra emlékeztek november első hetében. Márton neve összeforr a katonai hivatással, hiszen 15 éves korában apja kívánságára húzott egyenruhát. Katonaévei alatt magatartása, szolgálatkészsége és elhivatottsága példamutató volt társai számára. Ezen erények birtokában válhatott a felderítők védőszentjévé.

A 24. Bornemissza Gergely Felderítő Zászlóalj több mint 100 katonája védőszentjük napja alkalmából a Debreceni Helyőrségi Zenekar kíséretében menetelt a Kossuth Laktanyától a Böszörményi úton található Megtestesülés Templomba. E szakrális helyen a helyőrségi zenekar Sir Edward Elgar Ave verum corpus és Bach Air című művét adta elő, illetve felcsendültek James Horner Braveheart című alkotásának dallamai is. A rendhagyó istentiszteleten Szentesi Csaba őrnagy, a Bocskai-dandár görög katolikus tábori lelkésze köszöntötte a felderítőket, és egy példabeszédben hangsúlyozta a szeretet és a barátok fontosságát.

Bánfalvi Gergely fiatal hadnagy felolvasta Dr. Hende Csaba Magyarország honvédelmi miniszterének, és Dr. Benkő Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnökének köszöntő levelét, amelyben hangsúlyozták a felderítő szakma fontosságát. Valamint utaltak arra, hogy a katonák legyenek büszkék elődeikre.

Az ünnepségen részt vett Dominek Attila alezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) megbízott felderítő főnöke, aki tolmácsolta Fucsku Sándor vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnokának üdvözletét. Az alezredes elmondta, hogy a katonai tevékenységnek fontos része a felderítő munka, valamint kitért arra is, hogy a zászlóalj katonái egész évben kimagaslóan teljesítettek a gyakorlatokon.

Az istentiszteleten Dr. Bíró László katolikus tábori püspök beszélt Szent Márton legendájáról, illetve hangsúlyozta, hogy Márton alakja hozzátartozik az európaisághoz. A püspök kiemelte, hogy Márton a csend embere volt, és ezzel együtt igazértékeket képviselt. Az ünnepség záróakkordjaként Bíró László megáldotta a felderítő katonákat, akik zeneszó mellett vonultak vissza a Kossuth Laktanyába.

- Tóth Andrea -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában