Helyi közélet

2014.10.02. 14:40

Uniós előírás, nem úri huncutság a csatornázás

Báránd - <a href="http://www.haon.hu/csokkennek-a-lakossagi-terhek-kisebb-lesz-az-onero/2590407" target="_blank">Korábban már beszámoltunk arról</a>, hogy a Kaba-Báránd-Tetétlen szennyvízcsatorna-beruházás pályázatának 85 százalékos támogatási intenzitását a kormány döntése alapján felemelték 93,52 százalékra, kevesebb lett az önrész, ahogy írtuk, csökkennek a lakossági terhek.

Báránd - Korábban már beszámoltunk arról, hogy a Kaba-Báránd-Tetétlen szennyvízcsatorna-beruházás pályázatának 85 százalékos támogatási intenzitását a kormány döntése alapján felemelték 93,52 százalékra, kevesebb lett az önrész, ahogy írtuk, csökkennek a lakossági terhek. Mint azt dr. Kovács Miklóstól, Báránd polgármesterétől megtudtuk, az önerő jelenleg körülbelül 42 ezer forint ingatlanonként Báránd és Tetétlen viszonylatában.

Nem fejlesztésre

– A projekt folyamán végig azért dolgoztunk, hogy a végére az önerő nulla legyen, és a befizetett összegek visszakerüljenek a lakosokhoz. Ehhez nem csak a jelenlegi intenzitási ráta, hanem a már megnyert önerő támogatások is hozzájárulnak. Októberben pedig a pályázat zárásakor várhatóan még beadhatunk egy újabb önerős pályázatot a fennmaradó összegre, utána pedig megkezdhetjük az elszámolásokat. Lehetne fejleszteni, utat építeni a befizetett összegből, de nem ez a cél, hanem hogy mielőbb mindenki visszakapja a pénzét - mondta a településvezető. Szinte valamennyi ingatlantulajdonos egyedi szerződés alapján fizette a hozzájárulást, ami bonyolultabbá teszi az elszámolást, amely január végén zárul.

Visszakapják

Egy kormányhatározat értelmében tovább csökken a tényleges önerő, sőt, ha októberben sikerül ismét önerőpályázatot beadni, akár költség nélkül is megúszhatják a bárándiak és a tetétleniek a szennyvízcsatorna-beruházást. Ezt dr. Kovács Miklós, Báránd polgármestere közölte, miután a részletekről kérdeztük annak fényében, hogy még a közelmúltban is érkezett szerkesztőségünkbe olyan jelzés a településről, hogy egyesek nem érzik jogosnak a beruházáshoz való hozzájárulás összegét, ami 267 ezer forintról indult.

- A projekt ezen szakaszában, úgy vélem, teljesen fölösleges már arról beszélni, ki, miért nem támogatja. Számos lakossági fórumot tartottunk, a vége felé közelednek a munkálatok, már próbaüzemben van a rendszer, január 31. a végső pénzügyi elszámolások határideje, jelenleg pedig a helyreállítási munkák és hibajavítások zajlanak, ezzel párhozamosan elkezdődtek a hálózatra való rákötések - mondta a településvezető. Hozzátette, még az előző ciklusra, 2006-ra datálódik a projekt indulása, egy kormányrendelet már akkor agglomerációként kezelte a Kaba-Báránd-Tetétlen településhármast, amelyek közösen pályáztak a KEOP programjában. Kabán 60 százalékos, a másik két településen előzmény nélküli volt a csatornázottság. Megérett mindhárom helység a projektre, és nem utolsó sorban az uniós jogharmonizáció értelmében 2015 végére kész kell lenni vele.

-Tudjuk, hogy azok a beruházások, amelyekhez lakossági hozzájárulás szükséges, nem közkedveltek; ami fizetési kötelezettséggel jár - s ez a mai világban teljesen érthető - az nem igény. Mégis örülök annak, hogy a lakosság közel 90 százaléka elfogadta és fontosnak is tartja, mert nélkülözhetetlen a csatornázás. Akik ezt belátták, még az elején meg is kötötték a lakossági takarékpénztári (LTP) szerződéseket. Ők, akik a legelején döntöttek, 2095 forint havi törlesztőrészlettel kezdhettek. A második körben is 4 ezer forint körüli volt az összeg, de egyébként a beruházás középső szakaszában is öt-hatféle konstrukciót dolgoztak ki a lakosságnak részletfizetésre, emellett sokan választották az LTP - megtakarítást, amelyhez állami támogatás jár. Bárándon és Tetétlenen az 1633 ingatlanból mindössze 180 ingatlan a „kényszerérdekelt”. Tíz százalék közeli azok aránya, akik nem szeretnék a beruházást. Elöregedő a településünk, azokat is megértem, akik úgy öregedtek meg, hogy a mai napig kerti illemhelyet használnak, vagy nincs szennyvízülepítőjük. El tudom képzelni, hogy a szennyvíz elszállítását sem kell túl gyakran megszervezniük, mert elszivárog a talajban. Nos ez az, amit ma már egyetlen település sem engedhet meg, hiszen ez komoly talajterhelési bírságot von maga után - mondta a polgármester.

HBN-BB


Cikkünkhöz a Facebookon szólhat hozzá:

" data-width="450">


21.07.2014 | Báránd, Kaba, Tetétlen - Az uniós beruházás elszámolása nem könnyű feladat, hónapokig tart.


03.07.2014 | Kaba - A finishez közeledik a három település szennyvízberuházása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában