Helyi közélet

2014.10.03. 13:32

"Kutyaütő" történet: Tappancs ügyében nyomoznak

Sáp - Összeesküvés-elméletbe keveredett a sápi településvezető, rosszkor volt rossz helyen.

Sáp - Összeesküvés-elméletbe keveredett a sápi településvezető, rosszkor volt rossz helyen.Tappancs, a két hónapos staffordshire terrier a szobakutyák boldog életét éppen csak, hogy megkezdte, amikor szokásos módon dolgát végezni a kertbe engedték. Valószínűleg az udvaron kívüli világ és a barátkozás lehetősége vonzotta, amikor csakhamar az útra szökött, majd egy kerék alatt találta magát. Élete itt befejeződött, Sápon temették el, de emléke tovább él, mert úgy esett, hogy a falu polgármestere vezette az autót. Bár úgy tűnt, meg tudnak egyezni a felelősség kérdésében - Tappancs gazdája nem hívott rendőrt-, viszont a nagymama később mégis értesítette a rendőrséget.

Súlyos vádak

Ő, azaz Rácz Józsefné a Naplót és a rendőrséget is arról értesítette, hogy "a polgármester készakarva elütötte a fia szobakutyáját". Nem kérdeztük hovatartozását, de az asszony fontosnak tartotta kiemelni: az eset is bizonyítja, "Sápon úgy bánnak velük, romákkal, mint a kutyával". Érdeklődésünkre, hogy ezt mivel támasztja alá, csak annyit mondott, hogy rossz soruk van. Kitért rá, hogy a kutyát végül a közmunkások vitték el a helyszínről, a rendőrség pedig - elmondása szerint - nem tudott mit tenni, mert lehet, hogy a polgármester fia vette fel a telefont, aki rendőr.

Az utcán tekeregtek

Karacs Imre, Sáp polgármestere megerősítette, hogy a Damjanich utcában autózott, éppen a közfoglalkoztatottakat ment ellenőrizni - szokás szerint a kutyák ott tekeregtek -, amikor úgy 15-20 kilométer per órás sebességgel haladva a kocsi hátsó kereke alá szaladt a kiskutya.

- Megálltam, bementem az udvarba, szóltam a családnak, kérdeztem, hívjunk-e rendőrt. Nemet mondtak, ezért két közmunkással valóban elvitettem a tetemet - mesélte a polgármester hozzátéve, ők ott akkor nem hívtak rendőrt. A kutyaütést romakérdéssé fejlesztő felvetést Karacs Imre úgy kommentálta, hogy nincs alapja, hiszen a közfoglalkoztatásban most is több roma dolgozik, mint magyar. Hozzátette, a fiával kapcsolatos állítás is rágalom, ő az ügyeletet hívta, s akkor a fia nem ügyelt.

Az ifjabb Rácz Józsefnét is sikerült elérnünk, aki annyit mondott, hogy szinte sokkot kaptak a történtekkor, de helyeslik, hogy az anyós később mégis feljelentést tett a rendőrségen.

Kennelbe kerülnek

Arról, hogy egyébként mi történik a település kóbor kutyáival, Tóth Jánosné jegyzőt kérdeztük. Elmondta, hogy gyepmesteri telep nincs a településen, viszont a polgármesteri hivatal udvarán van egy kennel, a közfoglalkoztatottak oda viszik a befogott kutyákat, a jegyző értesíti az állatorvost. A kötelező karantén után sok esetben érte jön az elkóborolt ebért a gazdája. A Damjanich utcával kapcsolatban kifejtette, hogy több bejelentést kapott onnan, hogy a szaladgáló kutyák miatt félnek az arra közlekedők. Már voltak is a helyszínen, de a családhoz nem sikerült bejutniuk. Sajnos Tappancs életére nincs semmi bizonyíték, ugyanis még nem volt chipje, nem volt benne a nyilvántartásban - tudtuk meg.

A rendőrség szóvivője úgy tájékoztatott, hogy az ügyeletükre érkezett bejelentés szeptember 29-én arról, hogy Sápon egy kutyát elütöttek. A Püspökladányi Rendőrkapitányság az eset körülményeit szabálysértési eljárás keretében vizsgálja.

A szóvivő kiemelte, az olyan anyagi káros közlekedési balesetet, amely során személygépkocsi és háziállat érintett - kutya, macska -, abban az esetben kell bejelenteni, amennyiben nem tudnak megegyezni a felelősség, kártérítés kérdéskörében a felek. Felhívta továbbá a figyelmet arra, hogy a közútra kóborolt háziállat gazdájának felelősségét is vizsgálja a rendőrség az eljárás során. A veszélyeztetés kutyával elnevezésű szabálysértés bizony szankcionálható.

Karacs Imre portálunknak elmondta - ez az információ még a rendőrség által nem megerősített -, hogy a Damjanich utcai köztéri kamera rögzítette az esetet, és az ő igazát támasztotta alá. Így könnyen lehet, hogy rágalmazásért ő tesz feljelentést.

HBN-BB


Szóljon hozzá Facebookon!

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>

" data-width="466">

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában