Helyi közélet

2014.10.02. 13:44

Jókai Anna Nagyrábén járt

Nagyrábé - A kétszeres Kossuth-díjas író emlékezett, koszorúzott és kötetlenül beszélgetett a falubeliekkel.

Nagyrábé - A kétszeres Kossuth-díjas író emlékezett, koszorúzott és kötetlenül beszélgetett a falubeliekkel.Látszólag könnyű kapcsolatot találni a zeneszerző, zenetudós Kodály Zoltán és a legmélyebb paraszti rétegből érkezett költő, Sinka István között. Mert mindketten a magyar kultúra közkinccsé tételét vállalták. A zenét könnyebb érthetősége miatt természetesen csodálja a világ, de a magyar nyelv fordulatait egyedi módon alkalmazó költőt még mi, magyarok sem becsüljük oly mértékben, mint azt életműve megilletné. Nagy öröm, hogy az itt hallott iskolás gyermekek ilyen szépen mondják az ő verseit – Jókai Anna, kétszeres Kossuth-díjas író mondta ezt abból az alkalomból, hogy a településen átutazva megállt a nagyrábéi református egyház parókiájának udvarán elhelyezett kopjafánál, amelynek talapzatában kőbe vésve olvasható egy gondolat Kodály Zoltántól és az Alkonyatkor című vers Sinka Isvántól. Ez utóbbit úgy helyezték el, hogy olvasásakor felnézve az a legelő látható a kis-rábéi pusztából, ahol a költő egykoron a nyáját terelgette.

Sinka István 1897. szeptember 24-én született Nagyszalontán, de fiatalkorában mint juhászbojtár a Nagyrábéhoz tartozó legelőkön kereste keserves kenyerét. Itt kapta a „Fekete bojtár” nevet, ahogyan önéletrajzi írásának címében is nevezi magát.

Sinka István születésnapja alkalmából a vendég írónő, a vendéglátók, Gyarmati Sándorné polgármester és Kocsis Csaba, a helyi művelődési ház igazgatója együttesen koszorúzott. A megemlékezés zárásaként az érdeklődők a parókián a helyi református egyház vendégeként rövid kötetlen beszélgetésen hallgathatták meg Jókai Anna gondolatait a szeretetről, családról az élet mindennapi dolgairól.

HBN-KS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában