Helyi közélet

2014.10.15. 14:23

Energiatakarékos épületek megvalósításán dolgozik a debreceni és győri egyetem

Debrecen - A program megvalósításán 110 kutató dolgozik 11 munkacsoportban.

Debrecen - A program megvalósításán 110 kutató dolgozik 11 munkacsoportban.Közel nulla energiaigényű épületek megvalósításához keresnek innovatív megoldásokat a Debreceni Egyetem és a győri Széchenyi István Egyetem kutatói – adta hírül a debreceni intézmény.

Az Európai Parlament és a Európai Tanács irányelve szerint 2020. december 31-ig valamennyi új épületnek közel nulla energiaigényűnek kell lennie. Az unió energiafüggőségének és az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentéséhez kiemelten fontos az energiafogyasztás visszaszorítása és a megújuló forrásból származó energia minél nagyobb arányú felhasználása az épületekben. A debreceni és győri egyetemek kutatásai több szakterületre terjednek ki: energiaellátás, mechatronika, környezetvédelem, jog, mezőgazdaság, társadalomföldrajz. A program megvalósításán több mint 110 kutató dolgozik 11 munkacsoportban, többségük fiatal szakember – olvasható az egyetem közleményében.

A kutatások eredményeit konferenciákon, illetve szakfolyóiratokban publikálják, ezzel a két egyetem hazai és nemzetközi tudományos elismertsége növekszik. Több doktori disszertáció is készül a témában, és egy szabadalmi bejelentés is előkészítés alatt áll: az intelligens épületek munkacsoport kutatói „Napenergiával működő felülethűtő, hőhasznosítóval” munkacímmel dolgoztak ki innovatív megoldást.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában