Helyi közélet

2014.10.27. 18:08

„Az új adó gondolata is káros”

Debrecen - Az ellenzéki politikusok szerint jogos a netadó miatti tiltakozás.

Debrecen - Az ellenzéki politikusok szerint jogos a netadó miatti tiltakozás.

Az internetadóról, a Fidesz-székház elleni támadás üzenetéről, és a sajtóhírekben szereplő, esetleges újabb Békemenetről kérdeztük a parlamenti pártok helyi képviselőit. Az erőszakot valamennyien elutasítják (ezért ezt egyenként nem írtuk le).

– Eredeti formájában megfojtaná a teljes magyar internetet, ha pedig 700 forintban maximalizálja a kormány, akkor az ebből származó adóbevétel elenyésző lesz, de a lakosság így is megérzi majd a rezsiemelést – válaszolta Kőszeghy Csanád Ábel, a Jobbik városi elnöke. A székház elleni erőszak szerinte egyértelműen annak a következménye, hogy választók most kezdenek rájönni arra, hogy a Fidesz átverte őket, és önkormányzati választások után azonnal megszorításokba kezdett. A békemenetes felvetést pedig abszurdnak tartja, mert „nem csak az internet megadóztatásában lesz az első Magyarország, hanem abban is, hogy emberek egy adó bevezetése érdekében demonstrálnak”.

Inkább ingyenes szoftvert

Bűnnek nevezte a netadó ötletét dr. Rónai György, az MSZP debreceni elnöke, mert „az információkhoz való szabad hozzáférés korlátozásaival a tudást, az információszabadságot és ezzel együtt a jövőt megadóztatják”. – Amikor a Fidesz ellenzékiségben közreműködött abban, hogy majdnem felégették a fővárost, annak is volt üzenete és ez ma sincs másképp – véli a vasárnapi eseményekről. Szerinte a Békemenet vezetői és szervezői hitelesebbek lennének, ha elszámolnának a köz milliárdjaival.

Az LMP az új adó helyett az államigazgatásban történő ingyenes szoftverek használatát javasolja, amivel kétszer annyit takaríthatnánk meg, mint amennyi az internetadóból befolyna. – Az internetnek közszolgáltatássá kell válnia, fontos szerepe van a társadalmi különbségek csökkentésében is, ezért megadóztatása vagy drágítása elfogadhatatlan – véli Görög Jenő, a párt képviselője. – A vasárnapi demonstráció mutatja, hogy a készülő adótörvények és a 2015-ös költségvetés mennyire ellentétes azzal, amire a magyar társadalomnak ma szüksége van. A Békemenet nem oldja meg azt a problémát, hogy az ország a kormány elhibázott politikája következtében elszigetelődött.

Versenyhátrányt jelent

Az internetadó gondolatát is károsnak nevezte Kammerer Gábor, mert szembe megy a világ fejlődésével és óriási versenyhátrányt jelent hazánknak a nyugati, modernizálódó világgal szemben. – Fontosnak tartjuk a tiltakozást, meg is tesszük a parlamentben és minden platformon, de nem szabad átlépni a határt a kulturált viselkedés és a vandalizmus között – hangsúlyozta az Együtt-PM politikusa, aki a Békemenetet bohózatnak tartja.

Az internetadó aljas megsarcolása a magyar társadalom teljes vertikumának, amiből az „állami monopóliumként űzött korrupció” miatt hiányzó milliárdok egy részét pótolni lehet. Másrészt a világháló talán az egyetlen olyan felület, ahol a magyar kormánynak se lehetőségei, se eszközei nincsenek a gondolatok szabad áramlását kontrollálni, cenzúrázni. Ezért az internetadó bevezetése súlyos és burkolatlan támadás az alapvető emberi jogok, a szólásszabadság ellen – véli a DK-s Varga Zoltán. – A társadalomban az elmúlt négy évében rengeteg feszültség gyülemlett fel. Az október 26-i demonstráció bizonyította, hogy elég egy apró szikra is ahhoz, hogy az emberek nyíltan és egyértelmű módon jelét adják: nem tűrik a végtelenségig a 2/3-ad pökhendi uralmát – válaszolta; a Békemenetet egy szürreális világ beteg képződményének mondta, ami az ötvenes évek hangulatát és Észak-Koreát idézi.

HBN-HABE, SZT

Pósán László: Nem egy új adó

Nem egy új adóról van szó, hanem a 2012-ben bevezetett távközlési adót kiterjesztjük az internetes adatforgalomra – hangsúlyozta dr. Pósán László a Fidesz debreceni szervezetének elnöke, hozzátéve, hogy azt a szolgáltatóknak kell megfizetniük, háríthatnak át az előfizetőkre.„Az erőszakos esemény fő szervezője néhány héttel ezelőtt még a józsefvárosi MSZP alelnöke volt, aki Gurmai Zita fia, ebből is látszik, hogy a vandalizmusba torkolló tüntetést nem civilek szervezték. Úgy tűnik, hogy a baloldal képtelen tudomásul venni az emberek döntését, a választási vereséget. Most úgy látszik, hogy minden dühük, gyűlöletük kibukott belőlük, emberi mivoltukból kivetkőztek. A tüntetésen ott lévő jelenlegi és volt baloldali politikusok, valamint a szervezők politikai hovatartozása egyértelműen igazolja, hogy egy adótörvény apropóján a baloldali pártok politikai gyűlölet-összejövetelt tartottak” – írta a vasárnapi eseményről.A Békemenet kapcsán kifejtette: Az elmúlt években többször volt próbálkozás, Magyarország legitim kormányának megingatására. Azok a százezrek, akik a Békemenet során többször is kinyilvánították a kormány iránti kiállásukat, adtak erőt annak a politikának folytatásához, ami kivezette Magyarországot a gazdasági válságból, növelte a családok támogatását, mentőövet dobott a devizahiteleseknek és elszámoltatja a bankokat. Amikor politikai támadások érik a demokratikusan megválasztott magyar kormányt, jó érzés azt tudni, hogy vannak, akik kiállnak a nemzeti érdekek mellett.


Cikkünkhöz a Facebookon szólhat hozzá:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/hu_HU/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, script , facebook-jssdk ));

// ]]>

" data-width="600">


Debrecen - Holnap csak egy tüntetés lesz Debrecen főterén, de az pártsemleges!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában