Helyi közélet

2014.10.22. 12:51

Az egészség megszabott ára

Hajdú-Bihar - Megyénkben több mint 15 ezren fizetik maguk után a társadalombiztosítási járulékot.

Hajdú-Bihar - Megyénkben több mint 15 ezren fizetik maguk után a társadalombiztosítási járulékot.

Négy éve folyamatosan emelkedik az egészségügyi szolgáltatási járulék (tb) fizetésére bejelentkezett magánszemélyek száma Hajdú-Bihar megyében. 2012-ben 2248 fővel, tavaly 2752, ez év októberéig pedig 2286 fővel nőtt a tb-járulékot fizetők száma, tehát még az évenkénti növekedés is emelkedő tendenciát mutat – tájékoztatta a Naplót Gera-Badics Rita, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) regionális igazgatóságának kommunikációs főreferense. Mint mondta, az Országos Egészségügyi Pénztár (OEP) havonta juttat el listákat (állományokat) számukra, azon személyekről, akik az egészségügyi szolgáltatónál „piros lámpát” kaptak, azaz nem biztosítottak.

„Piros lámpa”

Ezekből az állományokból idén eddig 400 személyt kötelezett a NAV megyénkben a tb fizetésére. Kiemelte, az elmúlt évben ugyanezen időszak alatt 629 adózót kellett határozni a járulék fizetésére, ezért ezen a területen elmondható, csökkenő a tendencia. Hozzátette, a be nem fizetett járulékokat a NAV adók módjára behajtja.

Az érvényes taj-számmal, de rendezetlen jogviszonnyal („piros lámpa”) rendelkező személy is jogosult az egészségügyi ellátások teljes körére.

Vizsgálatok

Az állam a központi költségvetés és az Egészségbiztosítási Alap terhére biztosítja a megfelelő szintű és minőségű egészségügyi ellátások fedezetét azon betegek esetében, akik nem rendelkeznek biztosítási jogviszonnyal, és az ellátás költsége máshonnan nem behajtható – magyarázta dr. Fülöp László, az OEP szóvivője. Ugyanakkor elmondta, a rendezetlen jogviszony mellett közfinanszírozott egészségügyi ellátást igénybe vevő személyek adatait az egészségbiztosítási szerv átadja a NAV részére, amely határozatban kötelezheti az érintett személyt az önként nem teljesített járulék megfizetésére.

Az OEP munkatársa kiemelte, a „piros lámpa” a biztosítás rendezésének szükségességére hívja fel a figyelmet, viszont a térítésköteles ellátások listáját külön jogszabály tartalmazza.

Ahogy fogalmazott, ezek olyan vizsgálatok, amelyekre nem betegség miatt van szükség, mint például a járművezetői alkalmassági vizsgálat.

HBN-SzM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában