Helyi közélet

2014.08.30. 13:05

Van megoldás a fronthatások enyhítésére

Debrecen - Hogyan hatnak szervezetünkre a frontok és miként enyhíthetjük hatásukat?

Debrecen - Hogyan hatnak szervezetünkre a frontok és miként enyhíthetjük hatásukat?

Ingerült, feszült, fáj a feje, esetleg reumás panaszai is vannak? Akkor ön se bírja a hirtelen időjárás-változást, pedig mostanában van belőle elég. Az elmúlt hetekben – mondhatni – alaposan rájárt a rúd a frontérzékenyekre. A frontérzékenység egyénenként különböző formában jelentkezhet.

Tudományosan lehetetlen biztosan megjósolni, hogy egy adott egyénnél az adott fronthatás milyen panaszokat fog kiváltani – olvasható a webbeteg.hu oldalon.

Meleg előtt, hideg után

Az ember része a természetnek, így folyamatos kölcsönhatásban áll vele. Érthető tehát, ha környezetünk változásai szervezetünket (leginkább idegi és hormonális) alkalmazkodási mechanizmusok beindítására kényszerítik (vegetatív reakciók). Néhány ember esetében ezek komoly szubjektív, sőt olykor objektív tüneteket okozhatnak. Leginkább a túlhajszolt életmódot folytató, instabil idegállapotú, gyengébb fizikumú, idős, vagy egyes betegségekben (például reumatológiai, idegrendszeri, szív- és érrendszeri, immun-, vagy hormonális krónikus betegségekben) szenvedő felnőttek esetében.

Melegfront esetén a tünetek már néhány órával a front átvonulása előtt jelentkezhetnek. Ilyenkor emelkedik a hőmérséklet, nő a páratartalom és csökken a légnyomás; mindezek vérnyomáscsökkenéshez, pulzusszám-emelkedéshez, esetleg a depressziós tünetek, zöld hályogos rohamok, illetve a migrénes panaszok gyakoribb előfordulásához vezethetnek.

Hidegfront esetén a tünetek inkább a front átvonulása után jelentkeznek. A csökkenő hőmérséklet és páratartalom mellett nő a légnyomás. Ezt ízületi fájdalmakkal, reumás panaszokkal, asztmás rohamokkal, gyomor-, epe- és vesegörcsökkel, mellkasi panaszok, sőt a koraszülések számának emelkedésével, illetve a szívinfarktusok gyakoribb előfordulásával hozták összefüggésbe a rendelkezésre álló megfigyelések alapján.

Bizonyos idegrendszeri tünetek mindkét fronthatás esetében jelentkeznek, ilyen például a levertség, ingerlékenység, nyugtalanság, alvás­zavar, a reflexek lassulása, a koncentrálóképesség csökkenése és a fejfájás – írja a webbeteg.hu.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában