Helyi közélet

2014.06.18. 16:27

Sztívia, az ismeretlen csodanövény

Debrecen - Háromszázszor édesebb, mint a hagyományos cukor és nincs benne kalória. A Debreceni Egyetemen is vizsgálják a növény élettani hatásait.

Debrecen - Háromszázszor édesebb, mint a hagyományos cukor és nincs benne kalória. A Debreceni Egyetemen is vizsgálják a növény élettani hatásait.

A jázminpakóca, más nevén sztívia, Dél-Amerikában őshonos, édes leveléről nevezetes fűszer- és gyógynövény. Apró fehér virágai ősszel nyílnak, de a zöld levelei miatt értékes igazán.

A Debreceni Egyetemen végzett gasztorenterológiai kutatások kimutatták, hogy mellékhatások nélkül hat jótékonyan az egészségre. Gyakorlatilag nincs benne kalória, ezért nem hizlal, és a fogszuvasodást sem okoz. A vércukorszintre nincs hatása, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. Hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen, javítja a szövetek oxigénellátását, normalizálja az anyagcserét, csökkenti a vér koleszterinszintjét, stabilizálja a vérnyomást, májvédő és gyulladásgátló hatása van, illetve semlegesíti és eltávolítja a szervezetben felhalmozott méreganyagokat. Számos ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, hatóanyagait a DE Bio- és Környezetenergetikai Intézetben is vizsgálják.

A sztíviát a világ különböző részein használják főzésnél, vagy ételek és italok édesítésére. A Debreceni Egyetem közreműködésével létrejövő fejlesztéseknek köszönhetően több olyan termék kerül hamarosan az üzletekbe, melyekben nem érezhető a növény egyébként kesernyés utóíze. A sztíviával édesített túrórudi, és a cukorbetegeknek ajánlott üdítőital mellett egy olyan teacsalád is forgalomba kerül, amely már a filterben tartalmazza a növény leveleit, így a teát nem kell külön ízesíteni.

A növény leginkább Japánban és Dél-Amerikában használják, sok helyen azonban korlátozott a forgalmazása. Az Európai Unió 2011 novemberében engedélyezte a növény édesítőszerként való használatát. Magyarországon egyelőre csak néhány hektáron termesztik. A Debreceni Egyetemen végzett vizsgálatok alátámasztják, hogy a hazai termőföldek is alkalmasak a sztívia termesztésére, így várhatóan egyre több gazdálkodó lát majd lehetőséget benne.

A kutatások eredményei mellett a „csodanövény” civilizációs és kulturális hatásairól is szó lesz a Sztívia: a természetes édesítés kultúrája című konferencián június 21-én. A hajdúszoboszlói tanácskozáson két szekcióban tartanak előadásokat, a termékbemutatókon pedig kiderül, mennyi ínyencséget lehet készíteni sztívia felhasználásával.

A konferencia részletes programja ide kattintva megtekinthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában