Helyi közélet

2014.03.07. 14:21

Húsz éve gyógyítják a belváros „sebeit”

Debrecen - A Cívis Ház fennállása alatt átalakult Debrecen arculata, s még jócskán vannak terveik.

Debrecen - A Cívis Ház fennállása alatt átalakult Debrecen arculata, s még jócskán vannak terveik.

Aki még emlékszik arra, hogy milyen volt a romos, befalazott ablakú épületekkel tűzdelt, néhol lezüllött belváros a rendszerváltás után, az értékeli csak igazán azt a munkát, amit a Cívis Ház Zrt. 1993-1994 fordulója óta véghezvitt.

– 1993-ban olyan liberálisnak tűnő törvényt hoztak, miszerint minden lakást és üzletet el kell adni a bérlőknek. Ezzel viszont a város szinte teljesen elvesztette volna az ingatlanvagyonát és a mozgásterét. Ezt sikerült a gyors döntések, lépések sorozatával megakadályozni. Így adott volt az alap ahhoz, hogy a belvárost újra élhető környékké „varázsoljuk” – idézte fel a kezdeteket Kováts Ákos, a jubiláló cég igazgatója, aki egyben Debrecen főépítésze is.

A Hotel Lycium-beli sajtótájékoztatón hosszan sorolta azokat a beruházásokat, melyek a Cívis Ház közreműködése nélkül nem valósulhattak volna meg: kiskörút, Főnix-csarnok, Antall József utcai irodaház, a Hadházi, a Zöldfa, a Darabos utcák környékének és házainak rendbetétele, a Medgyessy sétány villáinak megmentése stb.

56 milliárdos bevétel

– Ha a számok tükrében nézzük a tevékenységet, akkor az elmúlt 12 évben produkált 56 milliárd forintos árbevétel, azon beül a 11 milliárdos üzemi bevétel, a városnak fizetett mintegy 6,7 milliárdos osztalék, a 3 milliárdos ingatlanvagyon magáért beszél – fordította pénzre az elért sikereket a vezető.

– Ákos a múltról beszélt, én a jövőről fogok – e szavakkal vette át a szót Kósa Lajos. A polgármester elmondta a belvárosi ingatlanfejlesztés központi szereplője a Cívis Ház, s szeretnék, ha ez így is maradna.

Debrecen számára kulcsfontosságú, hogy van egy cég amelyik olyan ingatlanfejlesztésekbe is belevág, ami nem elég vonzó a piaci szereplőknek. Így lehetséges az, hogy lépésről lépésre „gyógyulnak” a belváros sebei – magyarázta Kósa Lajos, hangsúlyozva: a jövőben szeretnénk feltőkésíteni a Cívis Ház Zrt.-t, hogy nagyobb lehessen a mozgástere.

Kudarc és siker

Sajtókérdésre mindketten beszéltek a szerintük elért legnagyobb sikerről és kudarcról.

– A legnagyobb siker a belváros színvonalas lakókörnyezetté változtatása volt. A kudarc pedig a hiányos esztétikai rendbetétel, melyben az általános kulturáltság hiánya is közre játszik, illetve, hogy igazgatóként nehéz a bérlőkkel vitázni, míg főépítészként nem lehet az igényekből lentebb adni – válaszolta Kováts Ákos, hozzátéve: akkor lesz elégedett, ha sikerül az egységes szemléletet és az egységes nyitva tartást elérni a belvárosban. Kósa Lajos szerint is a belváros elnéptelenedésének megállítása, a folyamat megfordítása volt a legnagyobb siker. Kudarcként a Batthyány utca-Jászai Mari tér-Gambrinusz köz által határolt terület rendbetételének eddigi elmaradását említette.

HBN


Jövőbeli fókuszpontok:

  • Bika-tömb
  • Battyhány-Jászai tér-Gambrinusz köz által határolt terület rendbetétele
  • Dobozi utcai környék fejlesztése illeszkedve az Ybl-főiskola terveihez
  • a belvárosban elszórtan fekvő „zárványingatlanok” hasznosítása
  • Debrecen belvároson kívüli területei

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában