Helyi közélet

2014.03.07. 12:48

Gyorssegély császármetszés után

Debrecen - Sebvédelem császármetszés után címmel készített ingyenes telefonos alkalmazást egy debreceni házaspár: császáros anyuka és gyógytornász férje.

Debrecen - Sebvédelem császármetszés után címmel készített ingyenes telefonos alkalmazást egy debreceni házaspár: császáros anyuka és gyógytornász férje.

Földiné Szőke Sarolta négy éve a debreceni szülészeti klinikán császármetszéssel hozta világra gyermekét. Tapasztalatai szerint az első néhány napban minden mozdulat nehezére esik az anyukának, megerőltető felkelnie, a babát nem tudja segítség nélkül egyik oldaláról a másikra helyezni. A tehetetlenség érzete beárnyékolhatja a babával töltött korai időszakot. Ezért született az ötlet, hogy gyógytornász férjével együtt bemutatják a sebkímélő mozdulatokat, amiket Sarolta férje kisfilmeken rögzített.

- Saját tapasztalataim, más anyukákkal folytatott beszélgetések és az a tudat, hogy évente mintegy 30 000 császáros anyuka van hazánkban, arra ösztönöztek, hogy segítsek. Ezért először elindítottam a www.csaszarosanyuka.hu című honlapot, amivel átfogó információkat szeretnék nyújtani az anyukáknak. Majd férjemmel megírtuk könyvünket a császármetszés utáni felépülésről: „Hogyan legyünk túl a nehezén? Császármetszés után a kórházban és otthon”. Kötetünk egyik fejezetét dolgoztuk fel ingyenes telefonos alkalmazássá – meséli Földiné Szőke Sarolta.

Az alkalmazás a császármetszés utáni sebkímélő mozdulatokra tanítja az anyukákat: sebkímélő felkelés, lefekvés, biztonságos köhögés, beszállás az autóba, mindezt részletes magyarázatok, képgaléria és kisfilmek kíséretében. A telefonos alkalmazás révén az édesanya meg tudja tanulni, hogyan védje a sebet a megerőltetéstől, így gyorsabb lehet a felépülés császármetszés után.

A telefonos applikációt az ötletgazdák 2014. március 11-én 13.30-kor mutatják be, és adják át ünnepélyesen a császáros anyukáknak a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának könyvtárában.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában