Helyi közélet

2014.03.18. 16:06

Enyhítették a matricás csaló büntetését

Debrecen - A védő szerette volna, ha védence féléves halasztással vonul börtönbe.

Debrecen - A védő szerette volna, ha védence féléves halasztással vonul börtönbe.3 év 6 hónapról 2 év 4 hónap börtönbüntetésre enyhítette a Debreceni Törvényszék az autómatricás hirdetésekkel csaló T. Rudolf büntetését – közölte Tatár Tímea szóvivő. Az enyhébb szankciót az új Büntető törvénykönyv (Btk.) indokolja, amely 2013. július 1-jén lépett hatályba, néhány héttel a májusi elsőfokú ítélethirdetés után. A törvény kedvezőbb a vádlottra nézve a bűncselekményt illetően, így a törvényszéknek ezt kellett alkalmaznia – írta közleményében a szóvivő. A jogerős ítélet szerint a férfinak 30 napon belül ki kell fizetnie csaknem 5 millió forintot a károsultaknak.

T. Rudolfot az első fokon eljáró bíróság üzletszerűen elkövetett csalás, illetve számviteli rend megsértésének bűntette miatt ítélte el. A vádirat szerint a T. Rudolf cége autótulajdonosokkal kötött reklámszerződéseket, a gépkocsikra pedig öntapadós matrica került. Az autótulajdonosoknak munkanapokon minimum napi 30 kilométert kellett megtenniük, amelyért 40 ezer forintos havi díjazásban részesültek. Óvadékként azonban továbbá 95 ezer és 215 ezer forint közötti összeget kért a sértettektől.

A bírósági tényállás szerint a céghez 20,5 millió forint folyt be, de mintegy 14 millió forintnak nyoma veszett. A Debreceni Törvényszék másodfokú büntetőtanácsa megállapította, hogy T. Rudolfnak pénze vagy értékesíthető terméke nem volt. A cég működése alatt mindössze egy reklámszerződést kötött.

A jogerős ítélet kihirdetését követően a védő indítványozta, hogy a jelenleg is kórházi kezelés alatt álló T. Rudolf 6 hónap halasztással kezdje meg börtönbüntetését, a törvényszék ezt viszont elutasította.

HBN


Az új Btk. miatt enyhébb ítélet vár az autómatricás csalások elkövetőjére

Debrecen - 3 év 6 hónapról 2 év 4 hónap börtönbüntetésre enyhítette jogerős ítéletében a Debreceni Törvényszék az autómatricás csaló büntetését, és 4 év helyett 3 évre tiltotta el a közügyek gyakorlásától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában