Kongresszus

2024.06.17. 21:15

Nemzetközi kutatók tanácskoztak a Debreceni Egyetemen

Európai membránkutatók tartották a idei kongresszusukat a Debreceni Egyetemen. A június 12-e és 14-e között megrendezett konferencia fő témája a szakterület legújabb eredményei voltak.

Haon.hu

A legújabb kutatási eredményeket ismertették a konferencián

Forrás: unideb.hu

A kongresszus az európai membránkutatók rendszeres seregszemléje, amelyet kétévente rendeznek meg. Idén a Debreceni Egyetem Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének két munkatársa, Nagy Péter és Vámosi György kapott felkérést a konferencia megszervezésére, amelynek mintegy kilencven, többségében külföldi résztvevője volt. A három kiemelkedő, nemzetközileg ismert kutató – John Seddon, Douglas Kell, Amitabha Chattopadhyay – által tartott plenáris előadáson kívül hét előadásszekcióban és két poszterszekcióban mutatták be a membránkutatás elméleti és kísérletes vonatkozásainak legújabb eredményeit – olvasható a Debreceni Egyetem honlapján

A legújabb kutatási eredményeket ismertették a konferencia keretein belül
A legújabb kutatási eredményeket ismertették a konferencia keretein belül
Forrás: unideb.hu

– A biológiai membránok elhatároló és összekötő szerepet töltenek be a sejt és a sejt közötti állomány, valamint a sejten belüli organellumok és a sejt többi része között, ezen keresztül pedig olyan életfontosságú folyamatokban vesznek részt, mint például a sejtek osztódásának és túlélésének szabályozása vagy a sejtek energiatermelése. A jelenség alapvető fontosságát alátámasztja, hogy a gyógyszerek több mint felének támadáspontja a sejtmembrán – mondta a hirek.unideb.hu-nak Nagy Péter, a DE Általános Orvostudományi Kar Biofizikai és Sejtbiológiai Intézetének egyetemi tanára.

Igazi elismerés a konferencia

A kongresszust rendező Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet is számos eredményt ért már el a membránkutatás területén, így például az intézet munkatársai jelentősen hozzájárultak annak a koncepciónak a kialakulásához, hogy a membránfehérjék kölcsönhatása alapvető jelentőségű a sejtek működésében.  

– Nagyon örülünk annak, hogy azt az erős biofizikai iskolát, amely Debrecenben működik, a világ és Európa is elismeri többek között azzal, hogy mi szervezhettük meg az idei konferenciát. A tanácskozás lehetőséget teremtett arra, hogy a külföldi résztvevők megismerjék az egyetem infrastruktúráját, kollaborációkat építsenek ki magyar munkacsoportokkal és ezáltal a Debreceni Egyetem pozíciója erősödjön az európai membránkutatásban. Fontos esemény volt ez a fiatalok számára is, hiszen kiváló alkalmat kínált a szakmai kapcsolatokat kialakítására – emelte ki Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja.

A kongresszus egyike volt azon rendezvényeknek, amelyek idén megkapták a Debrecen University Symposium rangot, és ennek keretén belül az egyetem, továbbá az Európai Biofizikai Társaságok Szövetsége, az EBSA (European Biophysical Societies' Association) is anyagilag támogatta a konferencia megrendezését.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában