Helyi közélet

2014.02.06. 18:56

Nem veszélyesebb a pénzfelvétel

Hajdú-Bihar - A kriminológus szerint régi trükköket vehetnek elő a csalók.

Hajdú-Bihar - A kriminológus szerint régi trükköket vehetnek elő a csalók.

Nem számítanak az általunk megkérdezett szakemberek arra, hogy megszaporodnak az ATM-ek közelében a támadások. A kérdés azt követően vetődött fel, hogy február 1-jétől 150 ezer forintos értékhatárig havonta kétszer ingyen vehetnek fel készpénzt azok, akik ezt igényelték a bankjuktól. Így valószínűsíthető, hogy nagyobb összeget vesznek fel ezt követően az emberek azért, hogy kihasználhassák a díjmentes pénzfelvételi lehetőséget.

– A bankok és ATM-ek közelében elkövetett rablások a szituációs bűncselekmények közé sorolhatók. Nem valószínű, hogy több ilyen támadást követnek majd el, mint eddig – mondta lapunknak dr. Barabás Tünde kriminológus. Az Országos Kriminológiai Intézet munkatársa szerint az új szabályozás várhatóan a „kis pénzű” emberek pénzfelvételi gyakorlatát befolyásolhatja, de – mint hozzátette – ők eddig is jellemzően egyben emelték le a fizetésüket, nyugdíjukat.

A témában megkerestük a rendőrséget is, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a debreceni rendőrkapitányságnak nem jutott a tudomására olyan rablás, lopás, amely esetében befolyásoló tényező az ATM és környéke, illetve a cselekményt megelőző készpénzfelvétel volt. A rendőrség ezért abban bízik, hogy ez a továbbiakban is így marad. Hozzátették, ma már annyi kamera működik a pénzintézetek körül, aminek önmagában is visszatartó ereje van.

A kriminológus felhívta azonban a figyelmet arra, hogy ismét előkerülhetnek különböző trükkök, amelyeket a bankkártya és a PIN kód megszerzése érdekében alkalmazhatnak a csalók. Korábban előfordult, hogy a billentyűzet fölé ragasztott kamerával rögzítették a kódot, vagy pedig ragasztószalaggal akadályozták meg, hogy a berendezés kiadja a pénzt.

A szakemberek mindenesetre óvatosságra intenek mindenkit. Mint dr. Barabás Tünde írta, lehetőleg a bankok nyitvatartási idejében vegyen fel mindenki készpénzt ügyelve arra, hogy a biztonsági kód megadásakor senki ne láthassa a beütött számokat. Fontos továbbá, hogy még a zárt térben kerüljön a tárcába a pénz. Ha viszont gyanús személy észlelünk, érdemes inkább elhalasztani a pénzfelvételt.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában