Helyi közélet

2014.01.27. 14:35

Vihetik a főnök házát

Debrecen - Drasztikusan változik a cégvezetők felelőssége az új Polgári Törvénykönyv szerint.

Debrecen - Drasztikusan változik a cégvezetők felelőssége az új Polgári Törvénykönyv szerint.

Ha például egy súlyos környezeti károkat okozó szennyezés esetén (amilyen nemrégiben a Balmazújváros környéki szennyezés volt) a bíróság kimondja a vállalat felelősségét a károkozásban, akkor ez a jövőben könnyen a cégvezető zsebére is mehet.

A márciusában életbe lépő új Polgári Törvénykönyv (Ptk.) ugyanis drasztikusan változtat a gazdasági társaságok vezető tisztségviselőire vonatkozó felelősségi szabályokon. A jövőben ha egy vezető szándékoltan hibás döntése okoz kárt külső félnek, a károsult nem csupán a gazdasági társaság, hanem a cégvezető magánvagyona ellen is végrehajtást indíthat.

A Napló által megkérdezett hajdú-bihari vállalatvezetők egyetértenek abban, hogy éppen ideje kiszűrni a szélhámos menedzsereket, a kulcskérdés azonban az, hogy miként lehet majd a szándékosságot az illetőkre rábizonyítani. A nagyobb vállalatok vezetői közül ezért mind többen menedzser felelősség-biztosítás megkötését fontolgatják. Nem szeretnék ugyanis, ha egy balul végződött intézkedésük miatt az ártatlan családtagjaik feje fölül is elvinnék a tetőt.

HBN-PA

Folytatás a Napló holnapi számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában