Helyi közélet

2014.01.29. 11:16

Nem tudnak csodát tenni, de…

Debrecen - Lakásotthonban élő gyermekek zene-, művészet- és állatterápiás foglalkozásokon, táborokban vettek részt.

Debrecen - Lakásotthonban élő gyermekek zene-, művészet- és állatterápiás foglalkozásokon, táborokban vettek részt.

A játék a szabadság és az érdek nélküli öröm birodalma … Ez az egyetlen pont a világban, ahol tökéletesen megvalósul az esélyek eszményi egyenlősége” – Hankiss Elemér ezen idézetével jellemezte Láposi Terka azt a közös foglalkozássorozatot, amelyet hátrányos helyzetű gyermekeknek tartottak az elmúlt két évben.

A debreceni önkormányzat – uniós és központi támogatással – a DMJV Reménysugár Otthona lakásotthonaiban élő 50 gyermek és 20 család számára biztosított változatos programokat, amelyek a személyiség fejlesztését, a pozitív énkép kialakítását, a tehetség fejlesztését, a hatékonyabb családműködést, ezáltal a társadalomba való sikeresebb beilleszkedést célozták meg.

A Vojtina Bábszínház igazgatóhelyettese, Láposi Terka a projekt keddi zárókonferenciáján elmondta: az együttjátszás nemcsak a gyermekekben indított el változást, hanem a drámapedagógusokban is. Mindannyian tükröt kaptunk a gyermekektől saját korlátaikról – hangsúlyozta –, a kollégáimmal együtt feladatunk volt, hogy el tudjuk fogadni a külvilágban megélt és a színházba is behozott agressziójukat, félelmüket, majd a játékon keresztül át tudjuk alakítani a gyermekekben. A bábozás a maga komplexitásával a legalkalmasabb a sérült gyermekek lelki fejlesztésre, hiszen a játék során adott a lehetőség az átalakulásra. A báb megmozdulásához szükséges az ember, de mégsem kell teljes testével és arcával kiállnia. A játszó maga a báb, de mégis elbújhat mögötte.

A játékok során olyasmit is „elárultak” magukról a fiatalok, amely láttán, hallatán elnémultunk, de a foglalkozások után mindig ott maradtunk átbeszélni a tapasztaltakat a munkatársaimmal – mondta a játszószínház művészeti vezetője.

HBN–HABE

További részletek a Naplóban és a naplo.hu weboldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában