Helyi közélet

2014.01.29. 09:41

Luxus a nyelvvizsga miatt kiadatlan diploma

Debrecen - A végzősök húsz százaléka nyelvvizsga hiánya miatt nem kapott diplomát az egyetemen.

Debrecen - A végzősök húsz százaléka nyelvvizsga hiánya miatt nem kapott diplomát az egyetemen.Megszűnt az életkori kötöttség és bekerül a francia a diplomamentő programba – erősítette meg a hétfői híreket keddi sajtótájékoztatóján dr. Pósán László. Az országgyűlési képviselő portálunknak elmondta: az országban közel ötvenezer diplomát nem adtak ki a nyelvvizsga hiányában.

– Elképesztő luxus, hogy a szakmai kompetenciák teljes birtokában lévő fiatalokat ne a képzésüknek megfelelően foglalkoztassák, mivel az oktatásukra jelentős összeget fordított az állam – hangsúlyozta, hozzátéve: A probléma feloldására az elmúlt években is voltak óvatos próbálkozások, amelyek csak részleges eredményeket hoztak. Bizonyos színvonalat meg kell tartani, ezért nem elképzelhető, hogy kivegyék a diploma feltételei közül a nyelvvizsgát.

A Debreceni Egyetemen 2013-ban záróvizsgázók közül 1299-en nem kaptak diplomát a nyelvi feltétel hiányában, ez az összes végzős 20 százaléka. A képviselő beszámolt a javuló tendenciáról is: tavaly a cívisvárosi egyetemre felvételizők felének már volt nyelvvizsgája, ez 2016-ban alapkövetelmény lesz a felsőoktatási tanulmányok megkezdéséhez.

A márciusban induló hárommilliárd forintos projekttel kapcsolatban jelenleg egyeztetések zajlanak.

Több kérdést is tisztázni kell, például a csoportlétszámot, vagy azt, hogy mi történjen a vizsgáról csupán néhány ponttal lemaradó diákokkal.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában