Helyi közélet

2014.01.08. 13:11

Kezdhetnek izgulni az idén érettségizők

Debrecen - A tavalyinál hússzal magasabb pontszámot kell elérnie azoknak a diákoknak, akik szeptemberben valamelyik magyarországi felsőoktatási intézmény padjába szeretnének ülni.

Debrecen - A tavalyinál hússzal magasabb pontszámot kell elérnie azoknak a diákoknak, akik szeptemberben valamelyik magyarországi felsőoktatási intézmény padjába szeretnének ülni. A december 21–én elkezdődött 2014–es felvételi eljárás során az alap- és osztatlan szakokon 260, a felsőoktatási szakképzéseken 220 a minimumponthatár, míg a maximum 500. A kritériumként megjelölt alsó határt emelt szintű érettségivel együtt, de más címen adható többletpontok nélkül kell elérni.

A diákok február 15–ig nyújthatják be jelentkezésüket, leginkább elektronikus úton, amelyet legkésőbb február 23–ig hitelesíthetnek. Ugyan még van papíralapú jelentkezés, de idén utoljára. A jól megszokott vaskos kék tájékoztató kötet azonban már megszűnt. A tanulók minden fontos információt a felvi.hu oldalon találnak meg.

Maximum összesen öt helyet jelölhet meg a leendő hallgató. A felvételi eljárás alapdíja változatlanul 9000 Ft – ezért összesen három helyet lehet megjelölni, ám ugyanazon intézmény azonos szakjának állami ösztöndíjas és önköltséges meghirdetése egynek minősül a lapon. A továbbiakért 2000-2000 Ft kiegészítő díjat kell fizetni.

Tanulmányi szerződés nincs és minden szakon lesz államilag finanszírozott hely. A 16 kiemelt, népszerű szakon azonban a tavalyihoz hasonlóan központilag határozzák meg a szükséges pontok számát.

A Debreceni Egyetemen 63 alapszak, 14 felsőoktatási szakképzés, 5 osztatlan képzés és 72 mesterképzés közül választhatnak a jelentkezők.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában