Helyi közélet

2013.12.13. 12:07

Új szuperszámítógép-központ épül Debrecenben

Debrecen - Világszínvonalú fejlesztés: a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) és a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok együttműködésében új szuperszámítógép-központ létesül 2014 végére a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán.

Debrecen - Világszínvonalú fejlesztés: a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet (NIIFI) és a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok együttműködésében új szuperszámítógép-központ létesül 2014 végére a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán.

Az NIIFI megújult szuperszámítógép szolgáltatása tudományos számítási feladatok futtatására, valamint tudományos célú adattárolásra szolgál. A szuperszámítógép-rendszer alapkomponenseit négy helyszínen helyezték el: a Debreceni Egyetemen, az NIIFI-központban, a Pécsi Tudományegyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen. A szuperszámítógép-rendszert az NIIFI üzemelteti és fejleszti. A rendszerhez regisztrációt követően minden olyan személy vagy kutatócsoport hozzáférhet, amely tagintézményi szerződéses kapcsolatban áll az NIIFI-vel.

Az első szuperszámítógépet 2011 tavaszán helyezték el a Debreceni Egyetemen – ez akkor az ország legerősebb gépe volt, és a szegedivel, a pécsivel, valamint a pestivel közös hálózatban működött. 2014-ben ezt a szuperszámítógép-rendszert bővítik ki a Debreceni Egyetemre érkező új elemmel. Az így létrejövő új szuperszámítógép a régi hálózat együttes teljesítményét több mint tízszer múlja felül. Az országos szuper-számítástechnikai infrastruktúra legmodernebb elemét a TIOP-1.3.2-13/1-2013-0001 és ED_13-1-2013-004 jelű, „Szuperszámítástechnika (HPC) a felsőoktatásban” című projektek keretében szerzik be. A beruházáshoz a Debreceni Egyetem a Kassai úti campuson egy új, optimális körülményeket biztosító központot hoz létre.

A projekt kapcsán a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok és a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet képviselője együttműködési megállapodást kötött 2013. december 13-án. Gaál István, a Debreceni Egyetem rektorhelyettese, a Tudományegyetemi Karok elnöke elmondta: „A szuperszámítógép használata minden tudományterület számára rendkívüli új lehetőségeket nyit meg. Az új központ a világ élvonalába emeli majd a Debreceni Egyetem informatikai hátterét”. Nagy Miklós, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet igazgatója a beruházás kapcsán kiemelte, hogy „a központ kialakítására a legkedvezőbb feltételeket Debrecenben találták meg. Az egyetemmel eddig is jó szakmai kapcsolatban dolgoztak. A központ kialakítása további fejlesztéseket is lehetővé tesz”.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában