Helyi közélet

2013.10.30. 17:45

Szellemi sűrűsödés irodalom "ürügyén"

Debrecen - A város minden kulturális tere kapcsolódott a 42. Debreceni Irodalmi Napok rendezvényeibe.

Debrecen - A város minden kulturális tere kapcsolódott a 42. Debreceni Irodalmi Napok rendezvényeibe.

A Déri Múzeumban verssorokat fejtenek kötetlenül a Lyukas óra törzsgárdájának olyan neves tagjai, mint Ráckevei Anna, Kubik Anna, Lackfi János vagy Lator László. A Vojtina Bábszínházban Csuja Imre játszik egy bábbal és gondolattal, hogy mit mondana egymásnak Babits Mihály és Ady Endre. Az Örkény Színház Jászai Mari-díjas érdemes művésze a Jónás könyve, lírai önvallomás monodráma változatát adja elő, úgy hogy abba Ady sorai is beépülnek fura párbeszédet alkotva a két nyugatos óriás szövegei között.

A MODEM-ben Országh Lili "romjai" között tanácskoznak kritikai életünkről és tekintik át az irodalmi, színházi, zenei, képzőművészeti kritika jelen helyzetét. A szellemi sűrűsödésben résztvevők – többek között Szajbély Mihály irodalom–, médiatörténész, Jákfalvi Magdolna kritikus, színháztörténész, Wilheim András zenetörténész – a tudományos fórum előtt debreceni iskolákban tartanak előadásokat. A Benedek Elek Könyvtárban pedig kiállítás nyílik Irodalmi találkák címmel.

– Mindez jól mutatja, hogy a Debreceni Irodalmi Napok egyre nyitottabb a társművészetek és a város egyéb kultúrális tere felé és igyekszik lazítani a tudományos konferencia eddig zártabb határain – tájékoztatott Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője szerdán.

A kritika támpont

A kritika lesz a központi témája a szakmai tanácskozásnak – mondta Aczél Géza a rendezvény kurátora, az Alföld folyóirat szerkesztője. Mint mondta, az összetett műfaj bátran értékel és támpontot ad, mert "kivel vagy?" – alapon nem születhet valós értékelés.

HBN-HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában