Helyi közélet

2013.10.11. 18:21

Kinek munka, kinek élelem a Start program

Püspökladány - A mintaprogramban részt vevő közmunkások magukénak érzik a program sikerét.

Püspökladány - A mintaprogramban részt vevő közmunkások magukénak érzik a program sikerét.Idén 340 mázsa zöldséget és gyümölcsöt tettek a gyerek asztalára a püspökladányi a Start-mintaprogramban dolgozók és 150 mázsa termény még betakarításra vár. A mezőgazdasági programban mintegy 130-an dolgoznak, és közel 10 hektáron termeltek többek között vöröshagymát, borsót, zöldbabot, burgonyát, paradicsomot, paprikát és őszi káposztát.

A közmunka eredményéből az általános iskolák, a Karacs Ferenc Kollégium, valamint a Segítő Kezek Szociális Szolgálató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat intézménye részesül, valamint az Egyesített Óvodai Intézmény tagintézményeibe is vittek a konyhakerti növényekből. Burgonyából közel 70 mázsát szállítottak már a földekről a közkonyhákra, amit ott maradéktalanul felhasználtak, míg a hagymából 64 mázsát takarítottak be, idén rekord mennyiségű, közel 50 mázsa sárgadinnye termett, céklából 15 mázsát gyűjtöttek be a földekről.

A zöldségek jelenős része viszonylag hosszabb időszakra is egyszerű módszerekkel tárolható, az önkormányzati intézmények konyháján. Ennek érdekében beszereztek 3 darab hűtőládát. Az 2013-as mintaprogram új elemeként savanyítást is tartalmaz, amelyhez a szükséges alapanyagokat folyamatosan raktározzák.

A felesleget az önkormányzat együttműködési megállapodás keretében cserére bocsátja más településekkel.

A püspökladányi önkormányzati iskolák konyháit ebben az évben átvette a Gazdasági Ellátó Szervezet, ahol az élelmezésvezetők feladata, hogy kapcsolatot tartsanak a program dolgozóival.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában