Helyi közélet

2013.10.15. 07:38

Hortobágyi égi jelenség

Hajdú-Bihar - Közel kilencvenezer daru szárnyal az őszi naplementében Hortobágyon jelenleg és számuk még növekedhet.

Hajdú-Bihar - Közel kilencvenezer daru szárnyal az őszi naplementében Hortobágyon jelenleg és számuk még növekedhet.Nyolcvanötezer-ötszáz daru állomásozott Hortobágyon az október 3-i számlálás szerint, amely e korai időszakban abszolút rekordnak számít. A nagytestű madár az 1900-as években fészkelt, illetve költött hazánkban, főként Fonyód környékén, ám a tájátalakítás után leszűkült az élőhelyük és ma csupán átutazóban töltenek két hónapot Magyarországon. Ez idő alatt táplálkoznak és erőt gyűjtenek az út folytatásához, amely végcélja Tunézia, valamint Szudán háborítatlan mocsaras területei.

A daruhúzást szervezett csoportos program keretében és magánúton is meg lehet nézni. Utóbbi a két potenciális éjszakázó hely közelében érdemes. A pusztán állomásozó darvak a Kondás tóegységnél és a Virágoskúti Halastónál töltik az éjjelt. A Tiszacsegei út mentén Balmazújváros irányában három magasles is várja az érdeklődőket, de a fenti tavakra jó rálátás nyílik a Nádudvar felé vezető úton vagy a Kispródi hídnál megállók számára – nyilatkozta Danyi Zoltán a Hortobágyi Nemzeti Park Turisztikai Osztályának vezetője. A szervezett utak előnye, hogy a szakvezető rengeteg információval látja el a résztvevőket.

A darvak "szigorú" napirendje virradat előtti ébredéssel indul, ekkor az alvóhelyükről átrepülnek a tarlókra és "reggeli" után néznek. A fészkelő állatok fehérjedúsabb, békából, pocokból, mezei rágcsálókból álló táplálékot részesít előnyben, míg vonulási időszakokban szénhidrát-gazdag kukoricával, pisztáciával és egyéb magvakkal is megelégszenek. A szabadság madarai délben ivóhelyet keresnek, ahol megpihennek, majd újra étket kutatnak és délután háromkor csapatba verődve visszaszállnak az éjszakai szálláshelyükre. Ebben a két órában figyelhető meg a Hortobágy egyik leglátványosabb madármozgalma – tájékoztatott Koczka András a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület debreceni irodavezetője.

A vezetett túrákon a szakember sok információval látja el a madárbarátokat és mind a Magyar Madártani Egyesület, mind a Nemzeti Park távcsővel is készül. Utóbbi hétvégén daru ünnepet tart. A szervezett utakon közelebb juthatnak az emberek az állatok élőhelyéhez, ám az egyéni madárlesen ez nem ajánlatos. Csak a kilátókig szabad menni, hisz a legtöbb, amit tehetünk a nyugalom biztosítása "vendégeink" számára, valamint azzal is segítünk, ha a gyűrűzött példányok helyét bejelentjük az egyesület honlapján.

HBN-HaBe

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában