Helyi közélet

2013.10.09. 08:55

Az érintett toleránsabb

Debrecen - Hol, kik, és milyen módon támogatnák az emberek az adósmentést?

Debrecen - Hol, kik, és milyen módon támogatnák az emberek az adósmentést?

Az ország keleti felében az átlagosnál többen támogatnának egy radikálisabb mentőcsomagot. A többség mindenhol a kompromisszumos megoldások híve.

Kompromisszumot

Az idősebbek, a Budapesten, illetve Nyugat-Magyarországon élők nyitottabbak a devizahiteles kérdés kompromisszumos megoldására, míg az alacsonyabb jövedelműek, a Kelet-Magyarországon élők és a fiatalabbak az átlagosnál magasabb arányban támogatnák a radikálisabb adósmentést – derül ki a Bankmonitor.hu reprezentatív felmérésének harmadik részéből, amely azt vizsgálta, földrajzi elhelyezkedés, életkor vagy éppen szociális státusz alapján megfigyelhetők-e különbségek a devizahiteles mentőcsomag megítélését illetően. A lakosság véleményét nagyban befolyásolja az, hogy mennyire érintettek a problémában.

Jó, de mekkorát?

A devizahitelesek megsegítésével kapcsolatban időről időre felmerülő kérdés, hogy mekkora méretű csomagra lenne szükség, hogy kik legyenek bevonva az intézkedésekbe, és hogy mindezért mekkora árat érdemes fizetni. A válaszadók többsége, 53 százaléka szerint ésszerű keretek között kell megtalálni a devizahitelesek megmentésének módját, 22 százalékuk pedig csak a leginkább rászorulóknak segítene.

Összesen 16 százalék azok aránya, akik szerint a devizahiteleseket bármi áron meg kell menteni, ugyanakkor minden tizedik válaszadó nem segítene a bajba jutott adósokon. Bár nem mutatható ki jelentős különbség a válaszok között életkor vagy éppen jövedelem alapján, a fiatalabb generáció és az alacsonyabb jövedelműek az átlagosnál valamivel nagyobb arányban támogatnának egy mindenkit érintő, radikálisabb mentőcsomagot, ezzel szemben a középkorúak és az idősek, valamint a magas jövedelműek nagyobb arányban szavaztak a kompromisszumos megoldásra.

A válaszadók mintegy háromnegyede támogatna valamilyen mértékű, ugyanakkor nem bármi áron véghez vitt mentőcsomagot, de arról megoszlanak a vélemények, hogy ennek az intézkedésnek kit kell megszólítania. Minél kisebb települést vizsgálunk, annál nagyobb azok aránya, akik csak a leginkább rászorulóknak segítenének.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában