Helyi közélet

2013.06.04. 16:19

Segítség a dunai árvíz ellen küzdőknek

Debrecen - Győrzámoly térségében tegnap megkezdte a munkát az az ötvenkét TIVIZIG dolgozó, akiket zömében Hajdú-Biharból vezényeltek át a Dunán levonuló hatalmas árvíz elleni védekezéshez.

Debrecen - Győrzámoly térségében tegnap megkezdte a munkát az az ötvenkét TIVIZIG dolgozó, akiket zömében Hajdú-Biharból vezényeltek át a Dunán levonuló hatalmas árvíz elleni védekezéshez. A csapat kilenc terepjárón, munkásruhában, esőkabátokkal, gumicsizmákkal, lapátokkal felszerelkezve tette meg az utat. Jelenleg a Mosoni-Duna partján a töltésmagasításban vesznek részt.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője, Bara Sándor elmondta: kedden tízezer darab homokzsáknak való jutazsákot is útnak indítottak. Péntek 18 órára újabb segítséget is adnak, a fehérvári vízügyeseknek tizenegy főt küldenek. Mivel nálunk szerencsére nincs komoly árvízhelyzet, amennyiben arra szükség lesz, további embereket és technikai eszközöket is készek átcsoportosítani a dunántúli kollégákhoz. Ezzel most azt a segítséget viszonozzák, amelyet az ottaniak a Tiszán levonult nagy árvizek idején nekünk nyújtottak. 

A honvédség is segít

Négyszázötven katona indul útnak késő délután a Duna hazai felső szakaszához, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár debreceni Kossuth laktanyájából. Feladatuk az árvízhelyzetben a gátak erősítése és magasítása lesz. Kedden délelőtt 8 darab PTSZ-M típusú kétéltű, páncélozott szállító járművet is küldtek Debrecenből, Győr és Tata irányába.

A Duna háborog, a Tisza nyugodt

Eddig még nem kellett árvízvédelmi készültséget elrendelni a TIVIZIG-hez tartozó folyókon. Ez annak köszönhető, hogy a csapadék zöme a Tisza vízgyűjtőjén is ezúttal rövidebb ideig tartó záporok, zivatarok és nem tartós, 3-4 napos eső formájában hullott - jelentette ki lapunknak a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője. Bara Sándor beszámolója szerint, az Alpokkal szemben a Keleti-Kárpátokban már nincs hó, így nagy árhullámra a következő egy hétben nem számítanak.

Az időjárás előrejelzés szerint, a következő egy hétben ugyan melegszik majd a levegő, de továbbra is lesznek záporok, zivatarok. 

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában