Helyi közélet

2013.06.27. 08:13

Hajdúböszörmény, az írók városa

Hajdúböszörmény - Maghy Zoltán egykori lakóháza művésztanya lett, az írócsoport és az irodalmi kör székhelye.

Hajdúböszörmény - Maghy Zoltán egykori lakóháza művésztanya lett, az írócsoport és az irodalmi kör székhelye.

A város közmunka-programja által felújított, Deák Ferenc utcai Maghy Művészház ajtajára került szerdán a nemzetiszín szalag, ugyanis a Magyar Írószövetség Hajdú-Bihar megyei Írócsoportja, és a Kertész László Hajdúsági Irodalmi Kör irodája ott kapott helyet.

- 2009-ben, amikor egy maroknyi, irodalomszerető közösség létrehozta a Kertész-kört, „gondolta a fene”, hogy ez lehet belőle - mondta Papp-Für János költő, a Magyar Írószövetség Hajdú-Bihar megyei Írócsoportjának titkára, a Kertész László Hajdúsági Irodalmi Kör elnöke. -Idén már a második írótábort rendezzük meg a városban, nem számítottam ekkora összefogásra és elismerésre, amit nagyon köszönök - folytatta, és hozzátette: a legfontosabb, hogy kíváncsi erre valaki, hiszen van olvasó, hallgató és néző.

Kiss Attila polgármester, országgyűlési képviselő elmondta, hogy a hajdúváros kiemelt helyen kezeli a kultúrát, amit képviselőtársa, az egykori írószövetségi munkatárs, a politikus-író L. Simon László, a Magyar Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke is megerősített.

Kiemelte, hogy fontos feladatuk a megyei írócsoportoknak új lendületet adni, és az egész magyar kulturális politika célja értő olvasók, kultúrafogyasztók, tárlatlátogatók nevelése. A kultúra, a művészeti nevelés nemzeti minimum, bár előbbi háttérbe szorulni látszott. L. Simon László elárulta, hogy a kormányfő tervei szerint a napi testnevelés mellett akár napi ének is várható lesz.

Kilépni a házból

Szentmártoni János költő, a Magyar Írószövetség elnöke a tisztsége betöltése óta kifelé tekint: sokoldalúbb, színesebb programot álmodott, aminek egyik eredménye a böszörményi írócsoport és az írótábor.

A HÍR, vagyis hajdúsági írótábor programja megtalálható a közösségi oldalakon, a programokba az érdeklődők bekapcsolódhatnak, mindenkit szeretettel várnak a szervezők.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában