Helyi közélet

2013.05.10. 07:19

Spanyol villamosnézőben - Nem sínen, de jön az első

Debrecen -Öttagú küldöttség utazott Zaragozába az első jármű átvételére.

Debrecen -Öttagú küldöttség utazott Zaragozába az első jármű átvételére. A szállítási szerződéssel kapcsolatos megállapodások ratifikálására, a karbantartási szerződés aláírására a járműjavító csarnokba szállított berendezések telepítésével kapcsolat megbeszélésre és az első villamos átvételére öttagú debreceni küldöttség utazott csütörtökön Zaragozába. A Kósa Lajos polgármester, Pajna Zoltán alpolgármester, Bernáthné dr. Paróczai Bernadett közbeszerzési osztályvezető, valamint a DKV Zrt. vezérigazgatója, Nagy Attila és műszaki igazgatója, Pongor Csaba alkotta delegáció emellett gyárlátogatáson is részt vesz a spanyol városban.

Itt megtekintik a Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles röviden CAF által a 2-es villamos-beruházáshoz legyártott 2. számú prototípust, illetve az első jármű szállítóeszközre rakodását - kaptuk az információt a polgármesteri hivataltól. A kérdéseinkre adott válaszokból az is kiderült, hogy a küldöttséget még ketten kísérték el, akik a látogatás mozzanatait örökítik meg. A közúton, két darabban, tréleren szállított első spanyol villamos várhatóan május 21-én érkezik Debrecenbe.

Összesen 18 darab

Emlékezetes, hogy 2011 októberében írták alá, a járművek gyártásáról szóló szerződést a hatodik közbeszerzési eljárás során nyertes spanyol Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) képviselőivel. A nettó 37 millió 928 ezer 258 euróba kerülő 18 darabegyterű villamos alacsony padlómagasságú, légkondícionált és egyenként 221 utas szállítására alkalmas. Az első után júniusban érkezik a második és idén várhatóan még tíz, jövő áprilisig pedig mind a 18 új villamost leszállítja a spanyol fél.

Tízezer tesztkilométer

Az első CAF villamos érkezése rendkívüli jelentőségű a 2-es villamosprojekt történetében, hiszen ez azt jelenti már elkészült a fogadására épített remíz, május végétől pedig próbajáratként közlekedik majd a Petőfi tértől a Péterfia utcáig. Összesen tízezer kilométer hibamentes futást kell teljesíteni és azt igazolni, ami után a Nemzeti Közlekedési Hatóság kiadja a típusengedélyt.

Érdekesség még, hogy a várhatóan május 21-én Debrecenbe érkező prototípus közúton történő szállítása és annak lerakodása az Ispotály utcán és környékén forgalomkorlátozással fog járni.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában