Helyi közélet

2013.05.09. 12:42

Hajdú-Bét - Pósán: nyár elején kezdődhet meg a károsultaknak szánt pénz kifizetése

Debrecen, 2013. május 9., csütörtök (MTI) - A jogszabályi háttér megteremtését követően, várhatóan nyár elején megkezdődhet a Hajdú-Bét-ügyben kárt szenvedett baromfitenyésztőknek szánt mintegy 200 millió forint kiutalása - jelentette be Pósán László fideszes országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón, Debrecenben. Hangsúlyozta, hogy elsőként az a körülbelül száz gazdálkodó kap fejenként mintegy 2 millió forintot, aki közvetlen kapcsolatban áll a Hajdú-Bét Rt.-vel. Az ügynek azonban összesen - közvetett szerződéses kapcsolatokon keresztül - mintegy 500 család látta kárát, nekik bonyolultabb, sok esetben személyre szabott konstrukcióban tudnak majd segítséget nyújtani - mondta. Pósán László szerint a parlamentnek akár gyorsított ügymenetben, sürgősséggel kell megteremtenie a megfelelő jogszabályi környezetet ahhoz, hogy a kifizetéseket a Vidékfejlesztési Minisztérium mihamarabb el tudja végezni.

Debrecen, 2013. május 9., csütörtök (MTI) - A jogszabályi háttér megteremtését követően, várhatóan nyár elején megkezdődhet a Hajdú-Bét-ügyben kárt szenvedett baromfitenyésztőknek szánt mintegy 200 millió forint kiutalása - jelentette be Pósán László fideszes országgyűlési képviselő csütörtökön sajtótájékoztatón, Debrecenben.

Hangsúlyozta, hogy elsőként az a körülbelül száz gazdálkodó kap fejenként mintegy 2 millió forintot, aki közvetlen kapcsolatban áll a Hajdú-Bét Rt.-vel.

Az ügynek azonban összesen - közvetett szerződéses kapcsolatokon keresztül - mintegy 500 család látta kárát, nekik bonyolultabb, sok esetben személyre szabott konstrukcióban tudnak majd segítséget nyújtani - mondta. Pósán László szerint a parlamentnek akár gyorsított ügymenetben, sürgősséggel kell megteremtenie a megfelelő jogszabályi környezetet ahhoz, hogy a kifizetéseket a Vidékfejlesztési Minisztérium mihamarabb el tudja végezni.

Ez várhatóan nyár elejére fejeződik be - fűzte hozzá. Megfogalmazása szerint azonban "nincs az a pénz", ami visszaadná az elvesztegetett éveket vagy az öngyilkosságba menekült szeretteiket a károsultaknak, így ez nem is tekinthető valódi kárpótlásnak. A debreceni kormánypárti képviselő azt különösen fájónak nevezte, hogy a termelők nemcsak a Hajdú-Bét irányába teljesítették szerződéses kötelezettségeiket, hanem az államnak is befizették előre a közterheket, így duplán károsultak. Ehhez kapcsolódva megjegyezte: "ez az a dimenzió, ami miatt a Hajdú-Bét károsultjainak a kérdése másabb." Pósán László felidézte a tulajdonos Wallis-cégcsoportot korábban vezető Bajnai Gordon szavait, miszerint "nem értettünk hozzá."

"Én sem értek a tengerhajózáshoz, de eszembe sem jut tengerhajózási vállalatot alapítani" - vont párhuzamot a politikus. Tasó László (Fidesz) országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón felidézte a Hajdú-Bét-ügy részleteit. Kifogásolta, hogy az 1990-es években a legjelentősebb állami vállalatok, bányák a Hajdú-Bét-előd Barneválhoz hasonlóan minden szabályozás és kötelezettségvállalás nélkül kerültek legtöbbször saját menedzsmentjük tulajdonába. A Hajdú-Bétről szólva - nevének kimondása nélkül - utalt Bajnai Gordonra, feltéve a kérdést, hogy "aki a gazdasági élet területén ilyen károkat okoz, embereket, családokat tesz tönkre (...) és aki ilyen erős gazdasági erővel bír, annak mi helye van a politikában?" Tasó László közölte: a Hajdú-Bét károsultjainak ügyével kapcsolatban többször olvasott már olyan kérdést, hogy miért most foglalkozik vele a Fidesz.

"Azért, mert a magyarországi állapotok és a magyar emberek teljesítménye most tette az országot olyan helyzetbe és most hozta abba a stádiumba, hogy foglalkozhatunk ilyen dolgokkal is" - mondta. Véleménye szerint erkölcsi kötelességük minden sérelmet és hátrányt orvosolni, ha képesek rá.

"Most lettünk rá képesek" - szögezte le.

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában