Helyi közélet

2013.05.22. 18:52

„A kő most hazatért”

Debrecen - Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár az idén a Hősök hete programsorozatba illesztette be a Békefenntartók Napja alkalmából rendezett ünnepséget, amely a dandár katonái számára immár harmadik alkalommal egyben az emlékezés és a kegyelet napja is.

Debrecen - Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár az idén a Hősök hete programsorozatba illesztette be a Békefenntartók Napja alkalmából rendezett ünnepséget, amely a dandár katonái számára immár harmadik alkalommal egyben az emlékezés és a kegyelet napja is.

Május 22-én – szokás szerint – a debreceni Kossuth laktanyában kialakított Békefenntartók Parkjában sorakoztak fel a bocskaisok, hogy koszorút helyezzenek el az ott felállított kopjafánál. Legnagyobb számban a 39. lövészzászlóalj külföldi missziót megjárt katonái képviseltették magukat. Számukra a Békefenntartók Napja két bajtársuk elvesztésének emlékével párosul.

Róth Orsolya és Dálnoki András posztumusz hadnagyok 2011 májusában vesztették életüket Afganisztánban, a PRT 10. váltásának missziójában, amikor konvojban haladó páncélozott személyszállítójuk felborult. A kontingenst zömében a 39-es katonák alkották, így ez a nap a lövészzászlóaljnál az emlékezésé. A PRT-10 egykori állományának tagjain kívül jelen voltak a koszorúzáson az elhunytak hozzátartozói is.

A kopjafánál, ahol a PRT missziók tevékenységének befejezése óta elhelyezték az Afganisztánból hazaszállított emléktáblát, Vantal Zsolt alezredes, a 39. lövészzászlóalj parancsnoka emlékezett a két katonára, majd az MH 5. Bocskai István Lövészdandár (egyben a PRT-10) református tábori lelkésze idézte Józsué könyvének negyedik fejezetét. Sajtos Szilárd százados a bibliai részlettel utalt rá: a kövek ősidők óta az emlékeket jelképezik. Így állítottak mementót az ószövetségi nemzetségek tagjai, így avattak több ezer évvel később emlékműveket a világháborúk elesett katonáinak a magyar falvakban és városokban, és így tett a PRT kontingense is, amikor hősi halált halt bajtársaik nevét és arcmását kőbe faragva elhelyezték Afganisztánban. „Ez a kő meséli majd el az utókornak, hogy volt egyszer két bajtársunk, akik műveleti területen vesztették életüket. Ez a kő most hazatért” – zárta beszédét Sajtos százados.

Az imádság után a családok és a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit a kopjafa tövében elhelyezett emléktáblánál. Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár nevében Böröndi Gábor dandártábornok és Vantal Zsolt alezredes tisztelgett az elhunyt bajtársak emléke előtt.

Markovics Zita hadnagy

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában