Helyi közélet

2013.04.10. 17:59

Kegyesek az égi csatornák

Hajdú-Bihar - Csökkent a csapadék mennyisége, így már másodpercenként 4 köbméterrel több belvíz engedhető a földiekbe.

Hajdú-Bihar - Csökkent a csapadék mennyisége, így már másodpercenként 4 köbméterrel több belvíz engedhető a földiekbe.Az elmúlt néhány hétben először szerdán tudott bizakodó helyzetjelentéssel szolgálni Bara Sándor a Tivizig igazgatója. A vízügyi szakember több folyón a vízszintek apadásáról számolhatott be. A Hármas-Körösön szerdán tetőzött a vízszint Mezőtúrnál. Ez pedig azt jelenti, ha nem érkezik újabb jelentős csapadék, a Hármas-Körös vízszintje kiegyenlítődik a Hortobágy-Berettyóéval és kinyitható lesz az árvízkapu.

Korlátozás enyhítés

Ahogy arról korábban többször beszámoltunk, a Hortobágy-Berettyó Hármas-Körös felőli torkolatánál már csak szivattyúkkal emelik át a vizet, mert az árvízkaput be kellett zárni. Az ágotai árvízi vészelzáró lezárása miatt a Hortobágy térségből érkező belvizek a Nagyiváni tározóba gyűlnek össze. Emiatt a felső szakaszon Ágota felett meg kellett nyitni a töltést, hogy a felduzzadó víz a Nagyiváni tározóba folyhasson, egyúttal korlátozták a Hortobágy-Berettyóba szivattyúsan beemelhető belvízmennyiséget. A javulás legbiztosabb jele, hogy szerdán Bara Sándor már arról számolhatott be: enyhítettek a korlátozáson, másodpercenként 4 köbméterrel több belvíz emelhető be a Hortobágy-Berettyóba. Ez napi 350 ezer köbmétert jelent, ami nagyon jelentős a további mezőgazdasági elöntések megelőzésére. Az időjárás kimondottan kedvez a védekezésnek, hiszen az igazgató arról számolhatott be, hogy többfelé az apadás jelei látszanak.

A Tisza árad, a Berettyó apad

Egyedül a Tisza vízszintje nem mutat javulást - tette hozzá a szakember, ám az ottani árvízhelyzet nem veszélyezteti a környéken élőket, a jelenlegi készültségi szint másodfokú. A Tisza bal partján a gátakkal mentesített hortobágyi ártéri öblözet nagysága 1 500 négyzetkilométer, a legnagyobb méretű a Tivizig védett árterei közül. A tiszai vízállásváltozásnak éppen az ellenkezője tapasztalható a Berettyó folyón, ahol a felső szakaszon hétfőn kezdődött apadás folytatódott, kedd óta 20 centimétert csökkent a vízszint, Pocsajnál, szerdán 402 centiméter volt a vízállás, így ott már csak elsőfokú a készültség. A folyó egyébként a torkolatnál is apad.

Változatlan a védekezés

Keddről szerdára nem változott a belvíz elleni védekezési szint. Eszerint, a Tivizig területén a 12 belvízvédelmi szakaszból nyolcon (a Tiszai-felső, és a Tiszai-középső szakaszokon, a Berettyó-felső, a Kadarcs –Karácsonyfoki, az Alsó-nyírvíz- Kati-éri, a Kösely-felső illetve a Kállói és az Alsó-nyírvíz-Nagy-éri belvízvédelmi szakaszokon) másodfokú a készültség. Harmadfok van érvényben a Berettyó-alsó, Tiszai-alsó, a Kösely–alsó illetve a Hamvas-Sárréti belvízvédelmi szakaszokon. Az igazgatóság 23 db szivattyútelepet üzemeltetett kedden. A szivattyútelepek mintegy 3,8 millió köbméter vízmennyiséget emeltek át a befogadókba.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában