Helyi közélet

2013.02.02. 12:18

Rektorválasztás Debrecenben – idén tetézett izgalmakkal

Debrecen - A törvény egyszer már módosult, de további változtatás várható. A Debreceni Egyetem szenátusa február 14-én szavaz a rektorjelöltek rangsoráról. Feltehető, hogy az első helyre kerülő személyt nevezi ki a következő négy évre Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Debrecen - A törvény egyszer már módosult, de további változtatás várható. A Debreceni Egyetem szenátusa február 14-én szavaz a rektorjelöltek rangsoráról. Feltehető, hogy az első helyre kerülő személyt nevezi ki a következő négy évre Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Feltehető, de semmi sem biztos. ha viszont mégsem így alakulna, az egyetemi körökben valószínűleg skandalum számba menne.

Hárman pályáznak a Debreceni Egyetem élére: dr. Fábián István, aki három éve tölti be e posztot, dr. Paragh György, az orvoscentrum elnöke, és dr. Szilvássy Zoltán rektorhelyettes. A napokban a nyilvánosság előtt bemutatták programjuk legfőbb elemeit. A következő két hét alatt a pályázókról véleménynyilvánító szavazást tart a három centrumtanács (tudományegyetemi karok, orvoscentrum, agrár).

Az izgalmakat idén az tetézi, hogy a hallgatói megmozdulások követelései között megjelent az egyetemek önállóságának visszaállítására vonatkozó igény, azaz: kapja vissza a szenátus a rektorok kinevezésének jogát. A miniszter és a HÖOK országos konferenciájának részmegállapodása szó szerint ezt tartalmazza: a felek támogatják az intézmények felelős irányítását, ennek részeként - az autonómia jegyében - a kormány biztosítja a rektorválasztás korábbi rendszerét.

Az érvényes törvény szerint ugyanis a szenátus immár csak a rektorok alkalmasságáról mondhatott volna véleményt, a döntés joga pedig a miniszterhez került. Ezt írja felül az idézett megállapodás. Csakhogy a törvény még nem ezt tartalmazza, hanem azt a módosítást, amelynek értelmében a szenátus rangsort állít.

A rektori konferencia állásfoglalása szerint kettőnél több jelölt esetén a legkevesebb támogatást élvező pályázóról a második körben nem szavaznak. Így egyértelműen kiderül, kikap többségi támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában