Helyi közélet

2012.11.25. 13:21

Ami fehérítheti a gazdaságot

Hajdú-Bihar, Magyarország - Valamennyi céges autó javítását a legális szféra irányába terelheti az új jogszabály.

Hajdú-Bihar, Magyarország - Valamennyi céges autó javítását a legális szféra irányába terelheti az új jogszabály.

A Parlament elfogadta a 2013. évi adótörvényeket, amelyek között a legális gépjármű javítói szakmát jelentősen és pozitívan érintő döntések születtek. A jogalkotó, több éves közös erőfeszítésünk után, végre elfogadta és lehetővé tette, hogy az ÁFA körbe tartozó cégek személygépjárművük javításával és karbantartásával kapcsolatos ÁFA tartalom 50%-át visszaigényelhessék - tartalmazza a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) és az Autós Nagykoalíció (ANK) közleménye.

 

Megterhelte volna

Az iparűzési adó jelentős felemelése az eredeti elképzelés szerint indokolatlanul megterhelte volna a Magyarországon működő régióközpontok export tevékenységét és ezzel a régióközpontok megszűnését, vagy átalakulását eredményezte volna. Belátva indokainkat a jogalkotó mentesítette az export bevételt az extra iparűzési adó terhei alól, így magyarországi jelenlétüket és működésüket ezzel nem tette kétségessé. Módosították a gépjármű felelősség-biztosítási törvényt is, amely jelentősen csökkenti az egyezséges kárrendezés korábbi gyakorlatában általános fekete javítások lehetőségeit, többletmunkát adva ezzel a legálisan működő javítóknak. Az ANK és MGE továbbra is az egységes gépjármű történeti adatbázis megteremtésében látja a végleges és piaci megoldását annak, hogy a legális javítókban történjék a gépjárművek helyreállítása. Őszintén reméljük, hogy az adatbázis létrehozására, amelynek első lépése a kilométeróra-állás nyilvántartása már megvalósult, hamarosan sor kerülhet.

 

Régi adósság volt

Rendezték végre a hibrid gépjárművek regisztrációs adójának problémáját is, így a módosított regisztrációs adó törvény melléklet alapján megszűnik az a korábbi probléma, hogy a hibrid autók regisztrációs adóját a hatóság úgy számolta ki, hogy a korszerűtlen belsőégésű motorral ellátott autók adója alacsonyabb volt, mint a moderneké. A jövőben a hibrid személyautók regisztrációs adója egységesen, a belsőégésű motor teljesítményétől, korától függetlenül lesz meghatározva. A kizárólag elektromos hajtású gépkocsik után regisztrációs adót fizetni nem kell. HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában