Helyi közélet

2012.09.09. 18:24

Szálloda helyett jobb a lakás

Budapest - Egyre jobb üzletnek bizonyul a „szoba-szálloda”.

Budapest - Egyre jobb üzletnek bizonyul a „szoba-szálloda”.

Idén az első fél évben többen látogattak hazánba, pedig a MALÉV februári csődje után, sokan a turisták számának visszaesését prognosztizálták. Az igények és a fizetőképesség fokozatosan átalakult az elmúlt években, amelyben sokan meglátták a lehetőséget. A „szoba-szálloda” egyre jobb üzlet és ez ismét Budapestre vonzza a befektetőket – adta hírül a Duna House.

A szállodák átlagosan 14 593 forintos bruttó átlagárral működtek 2012 félévében. Az egy kiadható szobára jutó bruttó árbevétel 6250 forint volt, a legmagasabb mutatót az ötcsillagos (19 739 forint) és a négycsillagos (7013 forint), továbbá a gyógy- (7077 forint) és a wellness-szállodákban (5956 forint) regisztrálták. – áll a KSH elemzésében. Az egy főre jutó költségért azonban már egy komplett család is elszállásolható, ha valaki lemond a szállodai szolgáltatásokról és inkább privát személyek kiadó lakásait veszi igénybe néhány napra.

Jobban megéri

Az ingatlanok tulajdonosai között találni olyanokat, akik 1-2 lakást tartanak fent ezzel a céllal, de olyanok is, akik akár többtucat lakást üzemeltetnek. Utánaszámolva, a hagyományos bérbeadással szemben többszörös bevételre lehet így szert tenni, igaz a költség és energiaráfordítás is nagyobb. A KSH adatai szerint a külföldiek az idei első félévben 1,7 millió vendégéjszakát töltöttek hazánkban, ráadásul a szállodák külföldi vendégéjszaka számában több mint 366 ezres növekedést regisztráltak 2011 azonos időszakához viszonyítva. Ehhez a pozitívumhoz nagyban hozzájárult az orosz (+75,6 ezer), az olasz (+49,1 ezer) és a német (+48,3 ezer) vendégéjszakák számának növekedése. Piac tehát van és a számok növekedést mutatnak.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában