Helyi közélet

2012.09.12. 16:55

Jegyzet: Új eszmék

<em>Szabadság, jogállamiság, demokrácia és szolidaritás – e négy (az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barrosó által kimondott) szó válthatja a korábbi évszázados triászt: szabadság, egyenlőség, testvériség.</em> <strong><a href="mailto:[email protected]" target="_blank">Fabók Ágnes jegyzete.</a></strong>

Szabadság, jogállamiság, demokrácia és szolidaritás – e négy (az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barrosó által kimondott) szó válthatja a korábbi évszázados triászt: szabadság, egyenlőség, testvériség. Fabók Ágnes jegyzete.Mára eljutottunk odáig, hogy a hangzatos szavak közt kevésbé feltűnő az egyenlőség hiánya. S, mindezt azután mondta a politikus, hogy az Unió és az euró megmentése érdekében föderáció (új szövetség a szövetségben) szükségességét tette egyértelművé, melynek megvalósulását ugye akadályozhatja az ekvalitás, ami már most is csak nyomokban van jelen, mint mogyoró a csokiban. Így fordulhatott elő például az is, hogy a német alkotmánybíróság 1,5 évet (!) ült az eurózónát (már ez is kis csapat a közösség egészén belül) mentő csomag megvitatásán, hogy „atombiztossá” tegyék azt országuk gazdasága számára.

Érthető, de hol van itt az egyenlőség, a testvériség? Még szolidaritás sincs, nemhogy ezek az „elavult” eszmék. Barroso ráadásul azt is hangsúlyozta, a föderáció nem lesz kötelező, bárki ki is maradhat. Kíváncsi leszek, a biztonság kedvéért mégis milyen „természetes szelekciós” rendszert alkotnak meg az új eszmék jegyében, amivel ki tudják hagyni a számukra „kellemetlenséget” okozókat, akiket az Unióba még éppen felvettek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában